Tri članice Uprave Holdinga bez dana iskustva rada u gospodarstvu

Autor: Ante Pavić , 03. srpanj 2013. u 14:30
Slobodan Ljubičić, poznatiji kao Kikaš, od Ive Čovića preuzeo je upravljanje megatvrtkom koja zapošljava oko 12.500 radnika/PIXSELL

Darija Jurica, Nika Nodilo Lakoš i Danijela Franić u Holding stigle iz gradske administracije, te Ministarstva financija.

Primopredaja u Zagrebačkom holdingu, jednom od pet najvećih kompanija u Hrvatskoj, obavljena je potiho i bez velike pompe. Slobodan Ljubičić, poznatiji kao Kikaš, tako je od Ive Čovića preuzeo upravljanje megatvrtkom koja zapošljava oko 12.500 radnika.

 

1,2milijarde

kuna iznosi gubitak Zagrebačkog holdinga

U tome će mu pomoći Ante Samodol, Zdenko Milas, Ivan Tolić, Darija Jurica, Nika Nodilo Lakoš i Danijela Franić kao članovi Uprave. Nova-stara vlast nije se pretjerano potrudila da javnost upozna s likovima i djelima novih upravitelja, a primopredaja je kasnila kako saznaje Poslovni dnevnik, jer je bivšoj garnituri trebalo neko vrijeme za sređivanje papira. Slobodan Ljubičić zapravo se vratio na mjesto koje ga je lansiralo u medijsku orbitu i koje je obavljao kao jedan od osnivača Zagrebačkog holdinga 2006. godine. 

Ljubičićeve afere
Od tada je Holding prešao dalek put i stigao do 1,2 milijardi akumuliranih gubitaka. Iako po zanimanju politolog, Ljubičić se oduvijek bavio biznisom, preprodajom svega i svačega. U godinama njegove vladavine provlačile su se brojne afere, ponajviše zamjene vrijednih gradskih zemljišta. U nekima zamjenama sudjelovale su i tvtke u vlasništvu njegove dalje i bliže obitelji. Iz Holdinga je bio prisiljen otići zbog slučaja premlaćivanja Igora Rađenovića, što mu nikada nije dokazano, i sve snažnijeg sukoba Zorana Milanovića i gradonačelnika Milana Bandića. Upravo je ovaj potonji Ljubičićevim imenovanjem htio pokazati kako vezivanje njihovih imena s brojnim aferama nema nikakvog utemeljenja.Mnogo bure izazivalo je imenovanje Ante Samodola, bivšeg čelnika Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga. Njegovom imenovanju protivila se Sandra Švaljek, bivša čelnica Ekonomskog instituta i jedna od Bandićevih iznenađenja na proteklim lokalnim izborima. Samodol je na kraju ipak ušao u Upravu Holdinga, a zasigurno mu nije odmogao ne samo otvoreni sukob s vladajućim SDP-om, prije svega Slavkom Linićem kojega je u nekoliko navrata prozvao da ruši njegove odluke koje je u ime Hanfe donosio u mnogim predmetima, nego i što mu je Vlado Leko, član Nadzornog odbora Holdinga bio mentor pri izradi doktorskog rada na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.U fotelju vrijednu 30-ak tisuća mjesečnih kuna bruto uskočio je i Zdenko Milas, nekadašnji direktor proizvodnje u Dalekovod, građevinskoj tvrtki koja je radila na mnogim poslovima s Gradom. Ivan Tolić je još jedan od bivših moćnih ljudi Grada koji se slavodobitno vraća nakon Čovićeve sječe. Riječ je o čovjeku od velikog Bandićevog povjerenja i bivšem predsjedniku Uprave Gredelja koji je u Holding došao 2006. godine preuzimajući ZET, neposredno nakon što je Grad od Gredelja kupio 88,2 milijuna vrijedno zemljište u centru Zagreba. 

Dugi repovi
Daniela Franić neće se morati daleko seliti budući da već gotovo 15 godina radi kao pravnica u Gradskoj upravi. Niti njoj ne odmaže činjenica da je u vezi sa Slavkom Kojićem, glavnim čovjekom gradskih financija. Preostale dvije nove članice uprave predstavljaju svježu krv u Holdingu  i obje stižu iz Ministarstva financija. Iako se o njima ne zna mnogo i za sada nisu ostavile velikog traga na ekonomsko – političkom nebu Hrvatske, Jurica je poznata kao kći još poznatijeg oca, Nevena Jurice, bivšeg veleposlanika Hrvatske u SAD-u koji je zbog pronevjere, odnosno provoda na račun poreznih obveznika potjeran s tog mjesta i osuđen na zatvorsku kaznu. Jurica se u Ministarstvu zaposlila 2009. godine, a vjerojatno joj prepreku nije predstavljala niti činjenica da je nećakinja Marine Dropulić Marinović, bivše ministrice graditeljstva i prostornog uređenja. Jurica je uz to i politički prilično aktivna pa je bila i međunarodna tajnica Mladeži HDZ-a te potpredsjednica Europske pučke mladeži. Nika Nodilo Lakoš je pravnica po struci te je kao članica Ministarstva financija sjedila i u Upravnom vijeću Agencije za mobilnost i programe EU.Većina imenovanih članova Uprave Holdinga za sobom je ostavio duge repove i dugove od kojih se Holding još uvijek nije oporavio. Bandić će, doduše, ovim imenovanjima imati čvršću sponu Holdinga i Skupštine koja je do izbora bila u rukama SDP-a. Time ponovno preuzima potpunu kontrolu nad Holdingom te će imati težak zadatak da divljanje duga stavi pod nadzor, a sigurno neće biti niti omiljen među radnicima, budući da zasigurno slijedi smanjivanje njihovog broja. 

Komentari (6)
Pogledajte sve

Holding vodi kikas i bandic. Zar je itko mislio da ce nova uprava ista odlucivati? Uglavnom, dame su dobile posao koji nece raditi.

Bravo zagrepčanci, izvrsno ste izabrali, sve stručnjak do stručnjaka a Švaljekica kao protiv.

Kombinacija Bandić-Ljubičić.
Ostat ćemo mi zagrepčani bez gaća, a “oni” puni naše love ko brod.
Tako vam i treba dragi moji biraći (kumice, polupismeni, nepismeni, ruralni, umirovljenici, došljaci, kumovi, rodjaci i svi ostali bizantinci).

Pa drustvo je doslo na dobru placu!
Drugo ih za sada ne zanima a ni netrebaju znati jer to nije bio UVJET!!!! Pa i mentor Banbinjo u zivotu nije ZARADIO LIPE!!!!pa opet bolje zivi od 99 posto PURGERA!!!!

New Report

Close