Trgovina uzlaznom, a industrija silaznom putanjom

Autor: Ana Blašković , 30. siječanj 2020. u 22:00
Proizvodnja nikako da uhvati zamašnjak/ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL

Potrošnja u maloprodaji porasla je u prosincu 4,5% na godišnjoj razini, već šestu godinu zaredom, no industrijska proizvodnja istodobno je smanjena za 2,2% što ukazuje na problem slabe konkurentnosti industrije i izvoza.

Trendovi u maloprodaji i industriji, pri čemu prva nastavlja uzlaznom, a druga silaznom putanjom, signal su što se može očekivati od rasta.

Za najvažniju sastavnicu osobnu potrošnju podaci o maloprodaji ilustriraju 0,9 posto rasta u prosincu u odnosu na studeni te 4,5 posto godišnjeg skoka. Riječ je o šestoj godini rasta potrošnje u maloprodaji koja odražava porezna rasterećenja i bolju kupovnu moć. Realni promet od trgovine na malo na godišnjoj razini neprekidno je u porastu od lipnja, a uz iznimku svibnja, raste 56 mjeseci rasta. Prema brojkama Državnog zavoda za statistiku trgovina na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima na godišnjoj razini veća je za 2,3 posto, a neprehrambenim proizvodima 6,8 posto.

U prosincu je zabilježen rast prodaje u svim trgovačkim strukama; nesprecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnih namirnica (4,2%), motornih goriva (8,3%), ostalim nespecijaliziranim prodavaonicama (13,2%), ljekarnama (9,3%)… Dobre brojke u maloprodaji analitičari Raiffeisena pripisuju okruženju niske inflacije, jeftinom novcu te dobroj turističkoj sezoni rezultata koji su se prelili na ostatak ekonomije poguravši optimizam potrošača na rekordne razine.

"Detaljniji pogled na očekivanja kućanstava sugerira da se potrošači uslijed rasta raspoloživog dohotka sve više usmjeravaju na kupnju trajnih potrošnih dobara pa povoljna kretanja u maloprodaji očekujemo i ove godine", kažu. Znatno slabija podrška rastu stiže od industrijske proizvodnje. Ona je u prosincu pala 2,2 posto na godišnjoj razini, a u čitavoj 2019. bilježi tek 0,5 posto rasta.

Ono što ne ohrabruje svakako je podatak da je prerađivačka industrija, čiji je udio u ukupnoj proizvodnji veći od 80 posto, pala 0,3 posto u odnosu na 2018. Neki segmenti, poput proizvodnje strojeva i uređaja, rafiniranih naftnih derivata, ostalih prijevoznih sredstava (gdje je i brodogradnja) padali su dvozmenakasto. Rast je ostvaren u prehrambenoj, kemijskoj i farmaceutskoj industriji, no ispod 5 posto. Jedino je proizvodnja namještaja porasla 8,8 posto.

Opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom, veća je 7,5 posto, a rudarstvo i vađenje smanjeno 5,8 posto.  "Industrijska proizvodnja nikako da uhvati zamašnjak i krene prema značajnijim stopama rasta podsjećajući nas na nisku konkurentnost industrije i izvoza. Bitno oslabljena industrijska proizvodnja neće doživjeti svoj procvat ni u ovoj godini već će očekivana stopa rasta ostati skromna", kažu u RBA napominjući da ne treba zaboraviti niti na globalne rizike. 

Komentirajte prvi

New Report

Close