Trgovina 3% iznad predkriznog prometa, turističko-ugostiteljski sektor na pola

Autor: Jadranka Dozan , 19. travanj 2021. u 22:00
Foto: G. Kovačić/PIXSELL

U proteklih osam tjedana u sustavu fiskalizacije izdano je za trećinu više računa.

Već niz tjedana ažurirani podaci Porezne uprave potvrđuju oporavak potrošnje mjerene fiskaliziranim prometom u odnosu na lanjski prvi val epidemije koronavirusa.

U proteklih osam tjedana u sustavu fiskalizacije izdano je za trećinu više računa, a njihova vrijednost je 24% veća nego u prva dva mjeseca od izbijanja koronakrize. Rast je nešto izraženiji u djelatnostima koje su lani pretrpjeli jači šok.

Tako je u ugostiteljsko-turističkom sektoru, koji je u dva mjeseca po izbijanju epidemije Covid-19 doživio godišnji pad od 63%, ove godine zabilježen rast fiskaliziranog prometa od 35%.

Nasuprot tome, u sektoru trgovine, u kojemu je udar lanjskog proljeća bio znatno manji (16%), prijavljeni promet je porastao 23 posto. Kako bi se dobila realnija slika Porezna daje i usporedbu s 2019.

Ona pokazuje da je od zadnjeg tjedna veljače do kraja prošlog tjedna vrijednost prodanih dobara i usluga evidentirana u sustavu fiskalizacije (dakle, plaćenih novčanicama, karticama i drugim sredstvima koja se smatraju gotovinom) trenutno tri posto ispod prometa prijavljenog u usporedivom vremenskom isječku predkrizne 2019.

No, pritom u sektoru trgovine vrijednost računa premašuje predkriznu za tri posto, dok je kod pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane još uvijek na 50 posto pretkrizne.

Komentirajte prvi

New Report

Close