Gubici se penju do 50 posto: Trgovcima produljenje vremena rada bitnije od nedjelje

Autor: Ana Blašković , 07. svibanj 2020. u 14:14
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Od korona krize sektor će se, napominju u HGK, oporavljati pet godina. Najveći pad imali su trgovci s većim formatima dućana.

Trgovina će se oporavljati od krize uzrokovane pandemijom koronavirusa idućih pet godina, poručeno je s Udruženja trgovine pri HGK.

Protekla dva mjeseca za trgovinu su bila teška, od inspekcija i skraćenog radnog vremena do ograničenog ulaska u trgovine, a travanjske brojke govore o 25-postotnom padu prometa u maloprodaji.

Prema riječima predsjednika Udruženja Ivice Katavića, najviše štete donijelo je kraće radno vrijeme i e-propusnice.

“Ukidanjem tih restrikcija stanje se promijenilo. Početkom travnja bilo je najteže, ali s obzirom na sve moramo biti zadovoljni”, rekao je, uz opasku da je trgovina uspjela održati glavu iznad vode. Posebne mjere epidemiologa nisu jednako udarile na sve.

“Ultragros broji 28 članica i imale su velike razlike u padu prometa. Na otocima je u trgovinama u tri tjedna travnja pao čak 50%. Ostalim članicama grupe 10-20%. Tvrtke od manjih formata imaju rast prometa od 10%. Kontinentalne članice s manjim formatima su imale sreću, ali globalno je riječ o stagnaciji“, kazao je direktor Lonije Drago Munjiza.

I Konzumu su veće trgovine više pale. “Ključan potez bio je produljenje radnog vremena, čak bitnije od nedjelje. Najvažnije nam je bilo da se ono produlji i da možemo isplatiti plaće“, dodao je čelnik Konzuma Slavko Ledić.

Idući koraci uključuju lobiranje za ukidanje kontrola cijena za dio proizvoda, uspostavljanje baze dokumentacije za trgovinu u e-obliku, nadzor online trgovine, redefiniranje Zakona o radu i Zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi.

Komentirajte prvi

New Report

Close