Trgovci će plaćati 20 puta veću kaznu od poskupljenja robe

Autor: Poslovni.hr , 18. ožujak 2020. u 17:46
FOTO: GettyImages

Državni inspektorat je krenuo i u obilazak trgovina kako bi provjerio jesu li dizale cijene sada zaštićenih proizvoda. Cijene moraju biti iste kao 30. siječnja, a kazna ide na količinu prodanih skupljih proizvoda.

Kupci su Državni inspektorat zatrpali i prijavama trgovaca koji su poskupjeli zaštićene proizvode. Vlada je prije nekoliko dana, podsjetimo, donijela odluku prema kojoj mlijeko, svježe meso, voće i povrće, jaja, riba, brašno, sol, šećer, deterdžent za rublje, sapun, pelene i slična, neophodna roba ne smiju poskupjeti iznad cijene po kojoj su se prodavali 30. siječnja.

Ako se utvrdi da je nakon 16. ožujka, kad je odluka krenula u primjenu, neki od tih proizvoda skuplji nego što je bio 30. siječnja, trgovina će platiti kaznu koja će biti 20 puta veća od razlike u cijeni, pišu 24sata. Kazna će biti naplaćivana na svu količinu tako prodane, skuplje robe. Ako je prodano, primjerice, sto kilograma skupljeg brašna, kazna će biti naplaćena za svaki kilogram. Bit će 20 puta veća od razlike u cijeni.

Osim toga, odgovorna osoba u pravnoj osobi, trgovini, plaćat će dodatnu kaznu od 3000 do 15.000 kuna. Razmatra se mogućnost da se i ta kazna, međutim, pooštri.

Komentirajte prvi

New Report

Close