Kreće kontrola cijena: Ovi proizvodi ne smiju imati višu cijenu

Autor: Poslovni.hr , 16. ožujak 2020. u 16:30
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Inspektori Državnog inspektorata od sutra će obavljati planirane inspekcijske nadzore.

Danas je na snagu stupila odluka Vlade o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode, kojih je pojačana kupnja u strahu od koronavisrusa, piše Večernji list.

To znači da svi gospodarski subjekti koji obavljaju registriranu djelatnost proizvodnje i trgovine na području RH – a u međuvremenu su dizali cijene ključnih proizvoda u maloprodaji – od danas cijene moraju vratiti na razinu na kojoj su bile na dan 30. siječnja 2020. godine, osim slučajevima kada je do poskupljenja došlo zbog povećanja nabavne cijene proizvoda, neovisno o volji gospodarskog subjekta.

Određeno je 27 skupina proizvoda na koje se odnose iznimne mjere kontrole cijena i to:   brašno, mlijeko i mlijeko u prahu, jaja, šećer, sol, riža, tjestenina, svježe meso, riba, voće i povrće, mesne konzerve, riblje konzerve, jestivo ulje, voda za piće  dječja hrana, dječje pelene  deterdžent za rublje, deterdžent za suđe, sapun  sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku (uključujući koncentrirani alkohol)  zaštitni kombinezoni i druga zaštitna i medicinska odjeća i obuća, zaštitne naočale i viziri, zaštitne rukavice, zaštitne navlake za cipele  zaštitne maske – kirurška, FFP2, FFP3  respiratori/transportni ventilatori  lijekovi i medicinski proizvodi te posteljna i ostalo rublje za zdravstveni sustav.

Inspektori Državnog inspektorata od sutra će obavljati planirane inspekcijske nadzore. Zakonom o iznimnim mjerama kontrole cijena propisane su novčane kazne za pravnu ili fizičku osobu u iznosu od peterostrukog do dvadesetorostrukog iznosa cijene zaračunate iznad propisanih cijena (članak 5.), te za odgovornu osobu u pravnoj osobi u iznosu od 3000 do 15.000 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close