Trebamo snažno iskoračiti u regiju

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 27. rujan 2016. u 22:00
Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat/Davor Višnjić/PIXSELL

Prihvaćanjem energetike kao strateške gospodarske grane jamčimo otvaranje radnih mjesta, kaže Horvat.

Hrvatska ne može pobjeći od novih trendova u energetici, a liberalizacija je donijela ono što su drugi već prošli, istaknuo je ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat na Energy Market Forumu (EMF), održanom u utorak u zagrebačkoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog četvrti put zaredom. Kao inicijativa Poslovnog dnevnika, EMF se prometnuo u jednu od središnjih platformi za susret vodećih kompanija domaćeg i regionalnog energetskog tržišta, kao i predstavnika regulatornih tijela.

"Bogato iskustvo susjednih zemalja i energetskih kompanija može nam biti od velike pomoći i ne bismo smjeli ostati izolirani unutar europske zajednice, već bismo trebali snažno iskoračiti u regiju i postati novim igračem. Prihvaćanjem energetike kao strateške gospodarske grane jamčimo otvaranje novih radnih mjesta", poručio je ministar Horvat. "Iako je Hrvatska prošla put do gotovo potpune deregulacije, pred nama je još mnogo nepoznanica. Na neka od pitanja, poput je li naša zemlja infrastrukturno i tehnički spremna za nove izazove, odgovorit ćemo upravo danas", rekao je glavni urednik Poslovnog dnevnika Mislav Šimatović. Dejan Ljuština iz PwC-a Hrvatska rekao je da u energetskoj budućnosti treba uvažiti i alternativne perspektive.

"Energetska se transformacija već događa", istaknuo je Ljuština. Napomenuo je da u Hrvatskoj tempo promjena nije dovoljno brz te da, što se energetike tiče, vjerujemo mitovima stvorenima u javnoj komunikaciji. "Jedan do njih je da HEP ODS-u nije potrebno restrukturiranje s obzirom na današnje profite, što nije točno jer se tržite mijenja, a HEP ne iskorištava ono što mu regulator pruža. Iako danas profitabilan, pitanje je hoće li to biti i sutra, a svaku grešku plaćaju kupci", upozorio je Ljuština. Jedan od mitova je i da gradnja LNG terminala u ovom trenutku nije profitabilna, iako su planirani kapaciteti optimalni i interes zakupaca je adekvatan.

"Terminal predstavlja značajan faktor regionalne energetske učinkovitosti, a energetska transformacija u Hrvatskoj mora nastaviti s aktivnostima jer nema vremena za čekanje", zaključio je. Ipak, počelo je usklađivanje s propisima i dokumentima EU te donošenje novih zakona kojima se prvi put zakonski uređuju pojedina područja, istaknuo je Domagoj Validžić iz sektora za energetiku pri Ministarstvu gospodarstva.

Konačni cilj međunarodna je pozicija Hrvatske kao relevantnog europskog partnera u kreiranju energetskih politika, kao i postajanje prepoznatim energetskim liderom u rješavanju infrastrukturnih problema u energetici. Nova strategija energetskog razvitka podrazumijeva izradu i donošenje strateškog dokumenta u kojem će biti određeni jedinstveni ciljevi i odrednice u području energetike RH. "Nužno je jasno definirati osnovne odrednice energetske politike te ih stalno prilagođavati promjenama u okruženju", objasnio je Validžić. Zaključak je da bi u provedbi racionalne energetske politike najveća zapreka mogle biti neučinkovite i potkapacitirane institucije.

Komentirajte prvi

New Report

Close