Treba li mijenjati važeću vozačku dozvolu ako ste u međuvremenu počeli nositi naočale za vid?

Autor: Poslovni.hr , 23. srpanj 2019. u 11:26
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Za novu vozačku dozvolu ili produljenje država će od vas zahtijevati da uplatite u državni proračun 151 kunu te državne biljege od 15 kuna, a ako plaćate u pošti, to će vas dodatno stajati još nešto novca u vidu provizije. D

Jedno od pitanja koje se često može pronaći na internetskim forumima ili u razgovoru s prijateljima toliko je banalno, no nema nedvosmislenog odgovora na njega, a glasi: Trebam li mijenjati važeću vozačku dozvolu izdanu u Republici Hrvatskoj, na kojoj imam fotografiju bez naočala za vid, a u međuvremenu sam ih morao početi nositi zbog slabijeg vida?

To je sasvim legitimno i praktično pitanje jer s godinama mnoge tjelesne značajke (često i duševne) gube svoju funkcionalnost. Vid je jedno od osjetila koje sasvim sigurno ulazi u ovu kategoriju, piše tportal.

Od ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju stare, papirnate vozačke dozvole zamijenile su nove koje izgledom i dimenzijama sliče osobnim iskaznicama. Zahtjev za izdavanjem nove vozačke dozvole može se predati i elektroničkim putem sustava e-Građani, stoga i ne morate fizički otići na MUP radi podnošenja zahtjeva. Ako vaša stara vozačka dozvola još nije istekla, nećete je morati mijenjati još neko vrijeme, a krajnji rok je 19. siječnja 2033. godine. Tko je dozvolu izvadio do 2004., vrijedi mu do 65. godine života, a potom je valjanost ograničena na 10 godina ili manje.

Iščitavajući novi Pravilnik o vozačkim dozvolama, niti na jednom mjestu izrijekom ne stoji da ako ste u međuvremenu počeli nositi naočale radi oslabljenog vida morate promijeniti i vozačku dozvolu. Dakle u praksi, ako vas zaustavi prometna policija, a nosite naočale u tom trenutku, no na fotografiji u valjanoj vozačkoj dozvoli nemate ih, neće vam se dogoditi ništa.

S druge strane, prilikom zahtjeva za izdavanje nove vozačke dozvole za sve one koji nose naočale prvi je korak odlazak obiteljskom liječniku koji će izdati potvrdu za pregled kod liječnika medicine rada. Kod potonjeg liječnika takav pregled stoji 438 kuna, plus 20 kuna biljega. Potom slijedi fotografiranje i izrada fotografija stoji 50 kuna.

Za novu vozačku dozvolu ili produljenje država će od vas zahtijevati da uplatite u državni proračun 151 kunu te državne biljege od 15 kuna, a ako plaćate u pošti, to će vas dodatno stajati još nešto novca u vidu provizije. Dakle u redovnom postupku izdavanje nove vozačke dozvole traje do 30 radnih dana i stoji ukupno 166 kuna. A one koji žurno trebaju svoju novu vozačku dozvolu to će koštati 215 kuna i traje tri dana. Postoji i onaj vrlo užurbani postupak koji traje samo 24 sata, a stoji 465 kuna.

Vozačka će vam biti produžena na sedam godina, a ne na maksimalnih deset, u slučaju kada nemate neko ograničenje u upravljanju motornim vozilom.

Komentari (1)
Pogledajte sve

U praksi se vozaci odluce na lece, pogotovo jer je nekada nezgodno voziti s dijoptrijskim naocalama kada je sunce. Zato suncane naocale plus lece, cine dobitnu kombinaciju.

New Report

Close