Sunčane naočale - Izbor pravih

Kako odabrati najbolje sunčane naočale

Šest stvari koje treba uzeti u obzir prilikom kupovine sunčanih naočala
Svi znaju da sunčane naočale olakšavaju gledanje tijekom sunčanog dana, bilo na cesti ili na vodi. Nošenje pravih sunčanih naočala također je sjajna obrana od ultraljubičastih (UV) zraka koje mogu prouzrokovati kratkotrajno i dugotrajno oštećenje oka, navodi Američka Akademija za Oftalmologiju.
Ovo su najvažniji čimbenici koje treba uzeti u obzir prilikom kupovine sunčanih naočala za zaštitu očiju od sunca:

1. Potražite oznaku 100%.
Najvažnija stvar koju trebate potražiti prilikom kupovine sunčanih naočala radi zaštite očiju je naljepnica ili oznaka koja označava da one blokiraju 100 posto UV zraka. Međutim, manje od polovice ljudi koji kupuju sunčane naočale zaborave provjeriti štite li leće oči od ultraljubičastog svjetla, sudeći prema istraživanju o zaštiti od sunca iz 2014. godinu.


2. Veće je bolje.
Što je veća pokrivenost očiju sunčanim naočalama, to je manje štete od sunca. Razmislite o kupnji predimenzioniranih naočala ili naočala s bočnom zaštitom, koje pomažu smanjiti ulazak UV zraka u oči sa strane.

3. Tamnije leće ne štite bolje.
Iako vrlo tamne leće mogu izgledati cool, ne moraju nužno blokirati više UV zraka.

4. Boja nije bitna.
Neke sunčane naočale dolaze s jantarnim, zelenim ili sivim lećama. One ne blokiraju više sunca, ali mogu povećati kontrast, što bi moglo biti korisno za sportaše koji igraju sportove poput bejzbola ili golfa.

5. Polarizirane leće smanjuju odsjaj, a ne količinu UV zraka.
Polarizacija smanjuje blještavilo koje se odbija od reflektivnih površina poput vode ili kolnika. To ne nudi veću zaštitu od sunca, ali aktivnosti poput vožnje ili boravka na vodi mogu učiniti sigurnijim ili ugodnijim.

6. Trošak ne bi trebao biti faktor.
Sunčane naočale ne moraju biti skupe da bi funkcionirale. Jeftiniji komadi označeni etiketom 100-postotnog UV-blokiranja mogu biti jednako učinkoviti kao i skuplji primjerci.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!