Tražite majstore? Koliko koštaju najtraženije usluge i što je najviše poskupjelo

Autor: Poslovni.hr , 17. kolovoz 2023. u 07:53
FOTO: Pixabay

Pored cijena hrane, najveća poskupljenja u razdoblju povišene inflacije zabilježile su obrtničke usluge. Cijene su podigli gotovo svi obrtnici, a prednjačili su majstori za kućne radove. Kako se kreću cijene najtraženijih majstorskih usluga za preuređenje doma.

U posljednjih godinu dana četiri od pet majstora podiglo je cijene svojih usluga, pokazuje istraživanje portala Trebam.hr, provedeno u srpnju na 500 ispitanika. Cijene su podigli praktički svi izvođači adaptacija kupaonice i krovopokrivači koji su sudjelovali u istraživanju te devet od deset građevinara, keramičara, montera klima-uređaja, stolara i tvrtki za adaptaciju stana.

Najviše su porasle cijene keramičarskih usluga (postavljanje pločica), za 21 posto, slijede vodoinstalaterske, električarske, fasaderske i usluge adaptacije kupaonice s rastom od 18 posto.

Kako stvari stoje, cijene će nastaviti rasti i u narednim mjesecima jer gotovo polovica obrtnika već razmišlja o tome. Prema anketi, 30 posto majstora planira povećati cijene za do 10 posto, a 20 posto njih i za više od 10 posto, piše Tportal.

Evo kako se nakon zadnjeg vala poskupljenja kreću cijene najtraženijih usluga za preuređenje doma, prema podacima koje prikuplja servis Trebam.hr:

Adaptacija kupaonice

Usluge adaptacije kupaonice poskupjele su u posljednjih godinu dana za 100 eura po kvadratnom metru ili 18 posto te trenutno u prosjeku koštaju 630 eura. U cijenu je uračunata kompletna adaptacija kupaonice, uz rad i materijale. Radovi uključuju demontažu pločica i sanitarne opreme, postavljanje novih pločica i ugradnju sanitarne opreme.

Cijena se izračunava po kvadratnom metru te ovisi o kvaliteti pločica i ugrađene opreme, a kreće se u rasponu od 450 pa do 700 eura za kvadratni metar.

Vodovodne instalacije

Ako se upuštate u adaptaciju kupaonice ili kuhinje, onda je korisno zamijeniti i dotrajale vodovodne instalacije. To će vas koštati oko 19 eura po kvadratnom metru. Ovisno o kvaliteti materijala i zahtjevnosti posla, cijena se kreće u rasponu od 15 do 27 eura po kvadratu. Riječ je o ukupnoj cijeni za rad i materijal, a ona uključuje vodovodne instalacije za WC školjku, umivaonik (sudoper), kadu ili tuš kadu, perilicu rublja (perilicu posuđa) i kompletnu izvedbu odvodne instalacije.

Soboslikarski radovi

Soboslikarski radovi poskupjeli su oko 16 posto i trenutna prosječna cijena kreće se oko 2,8 eura po kvadratu stana. Površina za bojenje mjeri se tako da se pomnože širina i visina svakog zida, a zatim se zbrajaju površine svih zidova u prostoriji. Navedena cijena sastoji se od rada i materijala, a uključuje uklanjanje namještaja i radijatora, zaštitu podova, utičnica i drugih elemenata te završno čišćenje. Ovisno o stanju zidova i cijeni materijala, kreće se u rasponu od dva do četiri eura po kvadratu.

Ugradnja PVC stolarije

Cijene ugradnje PVC prozora osjetno variraju ovisno o vrsti stolarije, modelu ugradnje i složenosti zahvata. Klasična ugradnja prozora provodi se vijcima i poliuretanskom pjenom te je jeftinija od ugradnje prema sustavu RAL, ali time riskirate stvaranje toplinskih mostova i gubitak topline. Prozori tako neće tako dobro brtviti te spriječiti prodor zraka i vode. Za klasičnu montažu prozora platit ćete od 40 do 70 eura.

Ugradnja prozora prema sustavu RAL sprječava stvaranje toplinskih mostova pri dodiru prozora sa zidom. Takva instalacija osigurava bolju vodonepropusnost, hermetičnost i toplinsku izolaciju. Ugradnja prozora prema sustavu RAL skuplja je nego klasična ugradnja, ali zbog bolje toplinske učinkovitosti ulaganje će vam se isplatiti u budućnosti. Takvu montažu prozora u prosjeku ćete platiti 140 eura, a cijene se kreću u rasponu od 120 do 160 eura.

Na cijenu ugradnje treba dodati cijenu prozora, što ovisi o njihovim dimenzijama i kvaliteti. Primjerice, dvokrilni prozor dimenzija 120×120 centimetara u prosjeku košta 190 eura, a jednokrilni prozor dimenzija 80×80 centimetara platit ćete od 75 do 90 eura, piše Tportal.

Komentirajte prvi

New Report

Close