Traži se predsjednik HUP-a

Autor: Snježana Vujisić Sardelić , 12. rujan 2010. u 22:00

Ključne kriterije zadovoljavaju Domagoj Ivan Milošević, Ivan Miloloža te Ivan Ergović

U srijedu 15. rujna Davor Majetić i formalno preuzima funkciju ravnatelja Hrvatske udruge poslodavaca, a koji dan nakon toga će se i službeno predstaviti javnosti. Međutim, to nije jedina kadrovska promjena koja se događa u krovnoj poslodavačkoj udruzi.

Naime, u HUP-u je otvoren interni “natječaj” za izbor novoga predsjednika, odnosno osobu koja bi zamijenila Damira Kuštraka kojemu u travnju 2011. ističe drugi mandat na toj poziciji. Sam Kuštrak kaže da su razgovori tek započeli, ali i da bi bilo dobro tu promjenu napraviti na vrijeme kako bi se novi predsjednik stigao uhodati i preuzeti organizaciju ključnih događaja u HUP-u, poput Dana poduzetnika. “No ako mislite da već imamo tzv. short listu, od nje smo još daleko. Tek razgovaramo o ključnim kriterijima pri izboru novog predsjednika. Moje je mišljenje da na toj funkciji treba nastaviti s dobrom praksom izmjene tzv. menadžera i izvornih poduzetnika. Tako bi sad red došao na poduzetnike”, kaže Kuštrak. Osim toga, kako se ta funkcija nikome ne može nametnuti, traži se osoba koja istinski ima volju baviti se tom vrstom javnoga rada koji, Kuštrak je svjedok, doista uzima puno vremena. Poduzetnici su, pak, uvijek skloniji bavljenju vlastitim biznisom, a ni izlasci u javnost, što bi im u tom slučaju bilo u opisu posla, nisu im omiljeni. Također, prirodom gotovo svakodnevnog angažmana na poslovima vezanim uz udrugu, izbor se dodatno sužava na poduzetnike koji su u Zagrebu ili barem u njegovoj blizini. Teško je zamisliti da bi netko iz Splita ili Dubrovnika efikasno pokrivao aktivnosti udruge. Iz krugova bliskih HUP-u doznaje se da interesa za poziciju predsjednika ima Domagoj Ivan Milošević, predsjednik Uprave Pastor grupe. On više-manje zadovoljava kriterije, ali, navodno, ima i političkih ambicija. Potencijalni kandidati mogli bi biti Ivan Miloloža, posljednjih godina vrlo aktivan u udruzi, te Ivan Ergović, koji je svojedobno u posljednji čas odustao od te pozicije.

Glavni uvjeti

poželjno bi bilo da novi predsjednik HUP-a bude iz redova poduzetnika
mora imati volje i vremena za javni rad i angažman
zbog koncentracije ativnosti, bilo bi jednostavnije da je što bliže Zagrebu
ne može biti stranački angažiran
treba prihvatiti medijsku eksponiranost
mora biti spreman uskoro preuzeti funkciju

Komentari (2)
Pogledajte sve

106 XR, 13.09.2010. u 15:04

Glavni uvjeti

[lol]

Budući da je Kuštrak bio jedini poznati predsjednik nacionalne udruge poslodavaca u svijetu, koji je prije izbora na tu funkciju tužio sudu svog poslodavca i izgubio spor, valjalo bi tu “kvalitetu” ugraditi kao kriterij za odabir budućeg primusa te udruge.

New Report

Close