Traži se konzultant za projekt sanacije KBC Zagreb nakon potresa

Autor: Marija Crnjak , 09. veljača 2022. u 22:00
Koliko će točno novca trebati za sanaciju Rebra odgovorit će konzultanti odabrani na ovom natječaju/Ž. Lukunić/PIXSELL

Posao se financira iz Svjetske banke, primarni cilj je podrška ministarstvima i bolnici u rekonstrukciji.

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i države imovine objavilo je natječaj za konzultantske usluge za izradu projekta obnove Kliničkog bolničkog centra Zagreb (KBC) od posljedica potresa.

Posao konzultanata obuhvaća reviziju idejnog rješenja, glavnog projekta, Izradu glavnog projekta i natječajne dokumentacije te uslugu nadzora projekta u fazi izgradnje, a financira se iz fonda Svjetske banke.

Kako se pojašnjava u natječaju, primarni cilj ove konzultantske usluge je podrška Ministarstvu graditeljstva, Ministarstvu zdravstva te KBC-u u sanaciji i rekonstrukciji zdravstvenih i obrazovnih objekata.

Više od 2,2 milijarde kuna
Planirano razdoblje pružanja usluge konzultanta je devet mjeseci za izradu projektne dokumentacije i dodatno razdoblje za nadzor projektiranja tijekom izvođenja radova, dok se početak usluga očekuje u lipnju ili srpnju ove godine.

KBC Zagreb, Rebro, je tek jedna od brojnih zdravstvenih ustanova koje su pretrpjele značajne štete u zagrebačkom i banijskom potresu.

Kako doznajemo od Ministarstva zdravstva, temeljem javnog Poziva na dodjelu bespovratnih financijskih sredstava (Vraćanje u uporabljivo stanje infrastrukture u području zdravstva na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije), zaprimljeno je ukupno 60 prijava štete ukupne vrijednosti 2.962.441.292,96 kuna.

Od ukupno zaprimljenih 60 prijava, njih 24 zaprimljene su od klinika, kliničkih bolničkih centara i kliničkih bolnica ukupne vrijednosti 2.211.680.913,26 kuna. Od navedene 24 prijave za njih 19 sklopljeni su ugovori o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava u vrijednosti 1.946.807.473,79 kuna.

Od toga se 736.491.836,01 kuna financira iz Fonda solidarnosti EU, a 1.210.315.637,78 kuna iz drugih izvora.

Jedan prijavitelj je odustao, a 4 prijave su u postupku evaluacije budući da su zaprimljene 31. prosinca 2021. Zdravstvene ustanove s kojima su sklopljeni ugovori trenutno su u fazi objave poziva za dostavu ponuda.

I druge bolnice u gradu
Koliko će točno novca trebati za sanaciju KBC-a odgovorit će konzultanti odabrani na ovom natječaju.

Ranije procjene kretale su se i s iznosima većima od 800 milijuna kuna za cjelovitu obnovu glavne zgrade KBC-a, 251 milijun kuna vrijedan je projekt obnove KB Merkur, a sa 140 milijuna kuna obnavljat će se i zgrade Klinike za očne bolesti i Klinike za kožne i spolne bolesti u Vinogradskoj, KBC-a Sestre milosrdnice.

Komentirajte prvi

New Report

Close