Traže se kandidati za prestižan položaj, bivši ministar Tolušić dobio dvije nove funkcije, ali najbolje je gdje su smjestili Kuščevića

Autor: Poslovni.hr/H , 20. rujan 2019. u 10:35
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/Ilustracija

Saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove odlučio je u petak poslati pismo klubovima zastupnika sa zahtjevom da mu do 15. listopada predlože kandidate za viceguverenera Hrvatske narodne banke (HNB) s obzirom da 25. listopada istječe šestogodišnji mandat Nevenu Barbaroši.

Guvernera, zamjenika i viceguvernere HNB-a imenuje Hrvatski sabor na prijedlog Odbora za izbor i imenovanje i na osnovi mišljenja saborskog Odbora za financije i državni proračun.
 Barbaroša, kojeg je Sabor viceguvernerom imenovao 25. listopada 2013., u HNB-u koordinira poslove iz područja Sektora platnog prometa. 
HNB ima šest viceguvernera, Sabor je ljetos drugi šestogodišni viceguvernerski manadat povjerio Michaelu Faulendu i Bojanu Frasu. 
 Nakon što ljetošnje rekonstrukcije Vlade, odnosno povratka nekih ministra u zastupničke klupe, te odlaska nekih zastupnika u izvršnu vlast, Odbor je odobrio promjene u sastavima saborskih radnih tijela. 
 

Kuščević u Odboru za zakonodavstvo  

Bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić imenovan je voditeljem Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentranoj skupštini Vijeća Europe, te članom Odbora za poljoprivredu. 
 Vesnu Bedeković, koja je postala ministrica za demografiju na mjestu predsjednice Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, zamijenit će Irena Vukasnović Petrijevčanin (HDZ).
 Bivši ministar uprave Lovro Kuščević, koji se vratio u Sabor i kojemu je na zahtjev DORH-a, ukinut imunitet, postaje član Odbora za zakonodavstvo. 
 "Nije cvijet u Odboru za zakonodavstvo", konstatirao je tom prilikom Silvano Hrelja (HSU). 
 Odluke Odbora treba potvrditi Hrvatski sabor. 

Nije bilo kvoruma pa osumnjičeni Kuščević još nije ušao u odbor za zakonodavstvo

Zbog nedostatka kvoruma, ipak nije nije odlučio hoće li bivši ministar uprave Lovro Kuščević, koji se vratio u zastupničke klupe i kojemu je na zahtjev DORH-a ukinut imunitet, biti član odbora za zakonodavstvo, iako su prve informacije govorile o tome da je odluka donesena. 

Nemamo kvoruma, glasovat ćemo o tome kad se steknu uvjeti, najavio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković nakon rasprave u kojoj su Most i SDP žestoko napali prijedlog o Kuščevićevu izboru, a HDZ branio načelo presumpcije nevinosti i neovisnosti pravosuđa. 

"Imenovanjem u odbor, Kuščević niti je nagrađen, niti degradriran, niti je veći, niti manji zastupnik nego je bio prije toga", uzvratio je Branko Bačić (HDZ) kolegama Nikoli Grmoji i Gordanu Marasu. 

Prozvao ih je da svojim osporavanjem Kuščevića žele unaprijed osuditi.

"Nisam mogao vjerovati da za čovjeka protiv kojeg nije podignuta optužnica, a da ne govorim da je to daleko od presude, vi u startu želite reći 'on je kriv'", izjavio je Bačić spočitavajući kolegama da izjavama zapravo "grubo" zadiru u neovisnost pravosuđa. 

"Šaljete poruku pravosuđu 'on je za nas kriv, pa ga osudite, jer po nama ne može biti ni član radnog tijela", kazao je predsjednik HDZ-ova Kluba i pozvao kolege da poštuju integritet i načelo presumpcije nevinosti svake osobe. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Hahaha doaljedno, nema kaj!

Ne znaš dali da se smiješ ili plačeš. Stvarno nije problem odlijev mozgova, nego ostanak… završite sami.

New Report

Close