Traže pomoć, a Vlada ih, kažu, gura u propast

Autor: Božica Babić , 18. listopad 2012. u 21:59
S konferencije za novinare Hrvatske voćarske zajednice/PXL

Tihomir Jakovina još je krajem kolovoza obećao subvencije za industrijsku jabuku.

Najmanje 20 milijuna kuna od 38 namijenjenih za subvencije za otkup jabuka ostat će u proračunu, tvrde iz Hrvatske voćarske zajednice i Poljoprivredne komore i prozivaju Vladu da taj novac usmjeri voćarima koji su suočeni s povijesno nezapamćenim gubitkom uroda.

Mraz je, podsjećaju, u proljeće poharao voćnjake i konzumnih jabuka za otkup neće biti ni 15.000 t pa je ministar Tihomir Jakovina još krajem kolovoza obećao da će subvenciju za industrijsku jabuku kao i lani dobiti voćari, ne otkupljivači. Računajući na taj novac, voćari su jabuke prodavali najbližim otkupljivačima, mahom malim prerađivačima. Sve je iznenadila Vladina odluka da 15.000 t industrijske jabuke sufinancira sa 55 lipa za kilogram ako otkupljivač plati 1,2 kn/kg i otkupi najmanje 1000 t.

Subvencija za konzumnu jabuku pak, uz uvjetovanu cijenu od 3,5 kn/kg, iznosi kunu. Tisuću tona, opominju iz HVZ-a i PK-a, mogu otkupiti samo dvije-tri tvrtke. Vlada njima pogoduje, a voćare gura u propast, nemaju novca ni za egzistenciju, a kamoli za pripremu nasada za iduću berbu.

Komentirajte prvi

New Report

Close