Najviše pogođeni dobavljači Konzuma: Traže namirenje na nivou Agrokora, a ne kompanija

Autor: Jadranka Dozan, Suzana Varošanec , 17. siječanj 2018. u 12:00
Foto: Filip Kos/PIXSELL

Glavni prijepor za dobavljače je struktura naplate prema Ramljakovom prijedlogu.

Nakon što je Trgovački sud u Zagrebu u ponedjeljak donio rješenje o utvrđenim i osporenim tražbinama vjerovnika Agrokora počeo je teći žalbeni rok, a vjerovnike kojima su tražbine osporili izvanredni povjerenik ili drugi vjerovnici sud je uputio na pokretanje parnice radi utvrđivanja ili osporavanja osporenih tražbina.

Dio vjerovnika očito će se u narednim danima intenzivno morati baviti i time, ali istodobno su oni iz skupine dobavljača koji odnedavno djeluju i putem Udruge jučer održali novi u nizu sastanaka.

Fokus je ovaj put bio na pravnim pitanjima koja su bistrili pravni timovi dobavljača, a u četvrtak je predviđen sastanak Predsjedništva Udruge dobavljača Agrokora koja će uskoro izaći s konkretnim prijedlozima vezanim uz nagodbu, uključujući i neka pitanja koja trebaju biti riješena prije nagodbe. Intenzivna vijećanja Udruge odražavaju intenciju homogenizacije dobavljača oko glavne ideje, a to je da svi oni dobavljači koji su sudjelovali u financiranju Agrokora, bilo u robi, bilo u novcu, tijekom postupka trebaju uređivati svoja prava. To podrazumijeva i zbijanje redova u fazi dok postupak još traje.

U udruzi tvrde kako očekuju da će prijedlozi s kojima će izaći naići na razumijevanje Agrokora tako da se na maksimalno suglasan način dočeka glasovanje o nagodbi. Navodno bi se prijedlog trebao iznjedriti tijekom siječnja kako bi dužnik pravodobno znao što dobavljači žele i očekuju, a nakon što su dostupni relevantni podaci o poslovanju, novčani tijekovi te utvrđene obveze.

“Činjenica je da se dužnik i ugovorno obvezao prema nekim financisjkim institucijama, pa se smatra da je korektno da se i ugovorno, ili bez ugovora ali na pouzdan način, obveže i prema odbavljačima”, kaže jedan predstavnik dobavljača. Takav pristup smatra korektnim sa stajališta dobavljača jer je tako Agrokor uredio svoj odnos prema onim financijskim institucijama koje su to željele.

Dobavljači su, kaže, prilično homogeni i konstruktivno organizirani bez obzira što im postupak nije omogućio da se formalno organiziraju, a Udruga kroz svoje prijedloge definirati će što se treba još urediti u postupku do nagodbe, a što će ostati kao rješenje za nagodbui i za rješavanje u budućnosti temeljem nagodbe.

Glavni prijepor za njih vezan je uz prijedlog izvanrednog povjerenika koji predlaže da se dugovi vraćaju u ovisnosti o tome tko je dužnik, tj. koja operativna komapnija te o njenom kapacitetu za vraćanje duga sve ovisi, što znači da će teoretski neki vjerovnik Jamnice više može naplatiti od vjerovnika Konzuma. Naime, ponovo traže ravnopravan status svih vjerovnika Agrokora (bez obzira koja operativna kompanija je dužnik).

Osnovna načela prijedloga dobavljača podrazumijevaju da svi vjerovnici bez obzira na to prema kojoj operativnoj kompaniji imaju potraživanja, moraju biti tretirani neovisno o tome prema kojem subjektu su izvorno nastala. Odbijaju prijedlog izvanrednog povjerenika da se dug namiruje u ovisnosti prema kojoj operativnoj kompaniji dobavljač ima potraživanje. Predloženom okvirnom strukturom nagodbe najviše bi bili pogođeni dobavljači Konzuma, a kako su oni u najvećoj mjeri omogućili funkcioniranje sustava u vremenu izvanredne uprave, takvo rješenje smatraju nepravednim. Također, granični dug koji istovremeno predstavlja i operativni dug, prema njima, treba biti plaćen u potpunosti (bez otpisa), u trenutku prijenosa imovine na nova operativna društva, te tretiran kao i ostali novi dug. Dobavljači su suglasni da ovaj dug bude plaćen sukladno mogućnostima novčanog tijeka operativnih društava.

Taj prijedlog, kaže naš sugovornik, u osnovi predstavlja jedini ‘fer’ model u kojem bi svi vjerovnici u nagodbi bili jednako tretirani, a s obzirom na to kako je postavljen Lex Agrokor, drži da je i jedini zakonit način strukturiranja buduće nagodbe.

Dodatno uporište za takav stav vide u Zakonu o izvanrednoj upravi koji eksplicite govori o tome da se svi vjerovnici Agrokora razvrstavaju u klastere i zajedno glasaju o nagodbi neovisno o tome koja je operativna kompanija dužnik.     

Komentari (2)
Pogledajte sve

Hrvatska posla.
S jedne strane je Agrokor se poslužio firmama kao jamcima na razini Agrokora i tu je naplata rezervirana za Raminu ekipu, a s druge strane sad ne daju da se dobavljači naplate na istoj razini nego ih tjeraju u Konzum.

Glavni prijepor za njih vezan je uz prijedlog izvanrednog povjerenika koji predlaže da se dugovi vraćaju u ovisnosti o tome tko je dužnik, tj. koja operativna komapnija te o njenom kapacitetu za vraćanje duga sve ovisi, što znači da će teoretski neki vjerovnik Jamnice više može naplatiti od vjerovnika Konzuma. Naime, ponovo traže ravnopravan status svih vjerovnika Agrokora (bez obzira koja operativna kompanija je dužnik).

Drugim riječima ukratko dobavljači koji su radili s Konzumom od Konzuma neće vdijet lovu?
Samo mi onda neide u glavu čemu onda dospjeće jamstava na kompanijama koje su operativno dobro radile kad se nitko od dobavljača neće naplatiti s njima?
Meni ima logike da dobre firme ne plaćaju dugove Konzuma (između ostalog Konzum je i njima dužan), ali zašto ih se tjeralo u bankrot?
Možda da ih se jeftino preuzme?
Izgleda da svakuh 25-30 godina u Hrvatskoj ide privatizacija, naravno uvijek onaj tko privatizira kupuje za siću.

New Report

Close