Travanjski promet ugostitelja 28 posto veći nego lani, to dosta govori i o cijenama

Autor: Jadranka Dozan , 05. svibanj 2023. u 12:31
Hoće li se uskoro napojnica moći platiti i karticom. Ilustracija Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Toliki porast fiskaliziranog prometa ostvaren je na pet posto većem broju izdanih računa

Kafići, restorani i druge vrste pripreme i usluživanja hrane i pića u sustavu fiskalizacije prošli su mjesec evidentirali 221,6 milijuna eura prometa. U lanjskom travnju kroz fiskalne je blagajne u tim djelatnostima prošlo nešto više od 1,3 milijarde kuna odnosno 173 milijuna eura, što znači da je vrijednost izdanih računa ove godine veća za 28 posto.

Toliki porast fiskaliziranog prometa ostvaren je na pet posto većem broju izdanih računa, a uz mogući utjecaj strukture potrošnje, to dosta govori i o cijenama.

U svakom slučaju, podaci Porezne uprave pokazuju da je u ugostiteljstvu (djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića) fiskalizirani promet porastao jače nego na razini svih djelatnosti obuhvaćenih fiskalizacijom, gdje se bilježi za petinu veći promet.

Glavna “berba” za ugostiteljski sektor tek slijedi. Primjerice, lani su kod poduzetnika koji se bave pripremom i usluživanjem hrane i pića gotovinom i karticama plaćeni računi ukupno vrijedni 22,5 milijarde kuna ili tri milijarde eura, a 56 posto ostvareno je u razdoblju od lipnja do rujna.

Kumulativni podaci za ovu godinu pokazuju da je početak drugog kvartala u ugostiteljstvu donio nešto jači godišnji rast prometa nego u prvom. Od početka ove godine pa do kraja prošlog mjeseca obveznici fiskalizacije iz ugostiteljstva prijavili su gotovo 709 milijuna eura prometa, što je u odnosu na usporedivo lanjsko razdoblje 20 posto više.

Naime, u prva četiri mjeseca 2022. kroz njihove fiskalne blagajne prošlo je više od 4 milijarde kuna odnosno 590 milijuna eura. Za petinu veći ovogodišnji promet ostvaren je nepunih deset posto većem broju izdanih računa.

I u djelatnosti pružanja smještaja travanjski podaci signaliziraju ubrzanje godišnjeg rasta u odnosu na prvo tromjesečje koje je zaključeno s 34-postotnim rastom fiskaliziranog prometa. Prošli mjesec karticama i gotovinom plaćene su usluge smještaja u iznosu od gotovo 104 milijuna eura, što je 43 posto više od lanjskog travlja prijavljenih 547 milijuna kuna odnosno 73 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close