Tranša od 142 mil. kuna za fasade i stolariju 1349 kuća

Autor: Suzana Varošanec , 16. siječanj 2020. u 22:00
Predviđa se i sufinanciranje u 100-postotnom iznosu za socijalno ugrožene, one u riziku od energetskog siromaštva/NIKOLA ČUTUK/PIXSELL

Ministarstvo graditeljstva do kraja 1. kvartala objavljuje poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća, drugi iz razdoblja 2014.-2020.

S jučerašnjom objavom prijedloga izmjena i dopuna Programa energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje od 2014. do 2020. na e-savjetovanje, nastavlja se program u sklopu kojeg je tek 2015. raspisan javni poziv građanima u vrijednosti 487 milijuna kuna (ulaganje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost).

To je dovelo do 778 milijuna kuna ukupnih investicija u njihovu energetsku obnovu.  Javna rasprava konkretizacija je novih aktivnosti, nakon što je Fond osigurao 142 milijuna kuna. Po novom pozivu, uključujući sredstva vlasnika kuća, investicije se procjenjuju na 217 mil. kn. No, ministar graditeljstva Predrag Štromar najavljuje i dodatna sredstva. Tvrdi, naime, da se očekuje jako velik broj prijava na poziv koji će biti objavljen do kraja prvog kvartala.

Programom se predviđa poticanje povećanja toplinske zaštite svih elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora, kao i cjelovita energetska obnova, što uključuje sve sustave za korištenje OIE. Pozivom će se propisati detaljniji tehnički uvjeti kao i detaljan sadržaj dokumentacije potrebne za prijavu na poziv. Za ranjive skupine građana u riziku od energetskog siromaštva predviđa se za 100%-tno sufinanciranje iznos od 28,4 mil. kuna, što se procjenjuje za 115 obiteljskih kuća.

Za sve ostale građane, vlasnike kuća koje su legalno izgrađene, tako preostaje 113,6 milijuna kuna, sa stopom sufinanciranja 60% (u prvoj tranši 80%), dok će ostatak iznosa građani osigurati iz vlastitih izvora. Procjenjuje se da bi to obuhvatilo oko 1234 objekta, odnosno za obnovu fasada oko 68 mil. kn, zatim za stolariju blizu 40 mil. kn i za OIE blizu 6 mil. kn.

Riječ je o okvirnim brojkama, a stvarne će ovisiti o aktivnostima koje će građani provoditi i tržišnim cijenama. Što je obiteljska kuća? Kako je definirano, osim što treba imati više od 50% bruto podne površine za stambenu namjenu, još ima ili najviše tri stambene jedinice, ili građevinsku bruto površinu manju ili jednaku 600 m2. Po ocjenama stručnjaka, definicija nije sporna, pa direktor i vlasnik Operete Boro Vujović navodi da je riječ o kombinaciji elemenata koja definira prosječnu obiteljsku kuću.

Jedan od razloga zašto je, kaže, tržište kuća kod nas puno slabije od tržišta stanova upravo je to što ih je većina velika, jer su vlasnici planirali da će nekoliko generacija živjeti pod jednim krovom, što u stvarnosti danas ne funkcionira.

Komentirajte prvi

New Report

Close