Toplinski val u Hrvatskoj ne popušta: Uskoro stiže velika promjena

Autor: Poslovni.hr , 24. kolovoz 2023. u 09:09
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Upozoravaju na opasnost toplinskog vala.

I sljedećih će dana ovoga tjedna biti vruće, mnogima i sparno, uz umjerenu i veliku, na Jadranu i vrlo veliku opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje.

“Pretežno sunčano i vruće, uz obalu i vrlo vruće. U unutrašnjosti lokalno jači razvoj oblaka uz mogućnost za malo kiše ili poneki pljusak s grmljavinom. Vjetar na kopnu većinom slab, na Jadranu u noći i ujutro slaba i umjerena bura, poslijepodne sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 32 do 37 °C”, kažu iz DHMZ-a.

Upozoravaju na opasnost toplinskog vala. Do nedjelje je za Split i Dubrovnik označena vrlo velika opasnost od toplinskog vala. Slično je i u Rijeci.

U četvrtak lokalno mogući i pljuskovi

I četvrtak će u istočnom dijelu Hrvatske biti vruć te većinom sunčan. Jutarnja temperatura bit će između 19 i 22 °C, a najviša dnevna 32, 33 °C. Ujutro samo mjestimice može biti kratkotrajne magle, a sredinom dana i poslijepodne uz jači dnevni razvoj oblaka moguć je poneki lokalni pljusak.

Pokoje kapi kiše ili mjestimičnog popodnevnog pljuska može biti i u središnjoj Hrvatskoj, ponajprije na jugu područja. Uz obilje sunca i slab vjetar temperatura će od jutarnjih 19 do 21 °C danju porasti do vrijednosti između 31 i 33 °C, navodi HRT.

Temperatura podjednaka kao u srijedu u gorskim krajevima i na sjevernom Jadranu. Ponegdje će u gorju puhati umjeren sjeveroistočnjak, a na obali i otocima nakon jutarnje bure danju jugozapadnjak i sjeverozapadnjak te će more biti mirno ili malo valovito. Uz to, pretežno sunčano, samo ponegdje uz mogućnost za jači razvoj naoblake i pokoji pljusak, uglavnom u gorskoj Hrvatskoj.

Pljuskova s grmljavinom može biti i mjestimice u unutrašnjosti Dalmacije, a mala je vjerojatnost da neki od njih stigne i do obale srednjeg Jadrana. Uz slab i umjeren jugozapadni i sjeverozapadni vjetar, ujutro ponegdje uz buru, prevladavat će sunčano, a najviša će temperatura zraka biti između 33 i 37 °C.

Podjednaka temperatura zraka i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će dan također obilovati suncem, no ponegdje će biti i umjerene naoblake. Pritom je vjerojatnost za pokoji pljusak u zaobalju uglavnom mala. Puhat će jugozapadnjak, uglavnom na otvorenom moru sjeverozapadnjak.

Vruće i u nastavku tjedna, ali ne i sasvim stabilno

Od petka će na kopnu mjestimice puhati umjeren jugozapadnjak. I dalje će biti sunčano, većinom u nedjelju uz mogućnost za lokalne pljuskove u popodnevnim satima. Uz to, do kraja se tjedna nastavlja toplinski val.

I na Jadranu idući dani stabilni, sunčani i vrući, uz i dalje toplinski val koji može utjecati na zdravlje. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, a od subote ponegdje jugo. Prema kraju nedjelje na sjevernom je Jadranu povećana vjerojatnost za mjestimice malo kiše ili pokoji neverin.

Meterolog za idući tjedan najavljuje veliku promjenu

Meterolog  DHMZ-a Krunoslav Mikec u razgovoru za HRT otkrio je kako će toplinski val trajati do kraja tjedna. Nakon toga slijedi osjetno osvježenje uz mogućnost olujnog nevremena. Mikec je dodao kako je mogućnost za ponavljanje srpanjskog nevremena mala.

“Toplinski val koji je zahvatio našu zemlju potrajat će do kraja ovoga tjedna, pri čemu je najveća opasnost od vrućine koja može djelovati na zdravlje na Jadranu. Dakle, na područjima uz more noći su vrlo tople, pa čak ponegdje i vruće. Naime, temperatura se ondje tijekom noći ne spušta ispod 25 stupnjeva”, rekao je.

Žuta opasnost za kontinent

Istaknuo je kako je opasnost na Jadranu prilično uvećana i zbog visokih noćnih temperatura. Poručio je kako je za kontinentalnu Hrvatsku proglašena žuta opasnost.

“U nekim gradovima, primjerice jučer ili jutros, najniža temperatura u Splitu je bila 29, a u Dubrovniku čak 31 stupanj. U takvim okolnostima ta opasnost je prilično povećana. U unutrašnjosti se očekuje žuta opasnost od toplinskog vala, primjerice u Zagrebu, gdje nije toliko vruće kao što bi moglo biti”, kazao je.

Mikec je poručio kako će ljeta u budućnosti imati sve manje oborine te da je ovo ljeto svojevrsna iznimka zbog povećane količine oborina u lipnju, srpnju i kolovozu.

“Možemo računati na sve toplija ljeta uz sve manje oborina. Dogode se i situacije kao ovog ljeta 2023., u kojem smo imali i relativno čestih razdoblja s dosta oborina u lipnju, dijelu srpnja i početku kolovoza”, rekao je.

Mogućnost olujnog nevremena

Prognozirao je kako će toplinski val trajati do kraja tjedna te da će postojati velika mogućnost olujnog nevremena.

“Toplinski val trajat će do kraja ovoga tjedna. Vrlo je vjerojatna promjena vremena na prelasku iz ovoga tjedna u sljedeći. Ona će sigurno donijeti pad temperature zraka, a u takvim okolnostima, kada se događa promjena nakon ovakve sinoptičke situacije, vrlo često imamo naoblačenje s kišom, čak onda ozbiljnijom, izraženijom oborinom te mogućnošću za olujnim nevremenom. Vjerojatnost za ponavljanje srpanjske oluje vrlo je mala”, zaključio je.

Komentirajte prvi

New Report

Close