Top menadžeri imaju plaće 136% veće od prosječnih, koje su rasle 7% u odnosu na lani

Autor: Lucija Špiljak , 06. listopad 2019. u 22:00
Primanja radnika u državnim tvrtkama prosječno su za 5% niža (5968 kn) od prosječnih, prema servisu MojaPlaća/D. P./PIXSELL

U 3. kvartalu osobni dohodak u prosjeku bio 6308 kn, u tvrtkama s više od 250 radnika 6732 kn.

Prosječna mjesečna plaća u Hrvatskoj i dalje je u porastu pa je tako u trećem kvartalu iznosi 6308 kuna, s uključenim dodacima, što je za tri posto više nego u prošlom kvartalu, pokazali su podaci i istraživanje servisa MojaPlaća.

U usporedbi s istim razdobljem 2018., plaće su više za sedam posto, najbolje rezultate i dalje po visini bilježe top menadžment i IT sektor, prosječna primanja najviša su još uvijek u Zagrebu, a prisutna je i nejednakost u plaćama žena i muškaraca. Plaće više od prosječne za 136% bilježi dakle top menadžment, dok sektor IT-ja i komunikacija, gdje prosječna plaća prelazi 8000 kuna, i dalje prednjači među najplaćenijima, slijede informacijske tehnologije i ljudski potencijali.

U privatnim IT tvrtkama u stranom vlasništvu prosječne su plaće za 13 posto više od prosjeka i iznose 7097 kuna. Najmanja prosječna primanja imaju djelatnici u pomoćnim zanimanjima, drvnoj industriji te u trgovini, a u ovu kategoriju spadaju i turizam i ugostiteljstvo, što je  poražavajuće s obzirom na to da je riječ o razdoblju glavne turističke sezone.

Za razliku od onih u privatnim, primanja radnika u državnim tvrtkama su za 5% niža od prosječnih, a u javnoj i lokalnoj samoupravi za 4%. Nadalje, veći broj zaposlenih znači i rast plaće, a tvrtke s više od 250 djelatnika imaju prosječna mjesečna primanja od 6732 kune, za razliku od tvrtki s manje od deset djelatnika čija je prosječna plaća 5145 kuna. S čak 11 posto iznad prosjeka i iznosom od 6997 kuna, najviša prosječna mjesečna primanja zabilježena su ponovno u Zagrebu, dok plaće niže od prosjeka, i to do 18 posto, i dalje bilježe Virovitičko-podravska, Vukovarsko-srijemska i Ličko-senjska županija.

Još je osjetna i prisutna nejednakost u plaćama muškaraca i žena. Naime, prema podacima servisa MojaPlaća, muškarci su u posljednja tri mjeseca u prosjeku imali 17% višu plaću od žena. Završeni fakulteti, postdiplomski studij ili MBA škola povisuju mjesečna primanja za 41-57 posto više od prosječnih, dok su ona ispitanika sa srednjom stručnom spremom niža za 15 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close