Tomašević smjenjuje kompletno upravno vijeće poliklinike koju vodi Gordana Buljan Flander

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. rujan 2021. u 12:15
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

‘To se nikad nije dogodilo, ne znam ni da je bilo ovakvih presuda’.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u četvrtak da će smijeniti Upravno vijeće Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba te pokrenuti nadzor u toj ustanovi, nakon sudske zabrane objavljivanja tekstova o ravnateljici Poliklinike Gordani Buljan Flander.

Tomašević je istaknuo da kao gradonačelnik nema izravne ovlasti za smjenu Buljan Flander, nego može smijeniti Upravno vijeće Poliklinike.

“Mi kao gradska vlast protivimo se praksi da bilo koja gradska ustanova, poduzeće ili ured medijskim putem traži zabranu kritičkog izvještavanja i pisanja o radu tih ustanova”, kazao je Tomašević.

Protivimo se ovakvoj praksi. Smijenit ćemo u najkraćem mogućem roku članove Upravnog vijeća Poliklinike koji predstavljaju Grad Zagreb, te u najkraćem mogućem roku imenovati nove, najavio je.

Tomašević je rekao kako je Grad prije nekoliko dana zatražio internu kontrolu poslovanja Poliklinike da se vidi ima li nekih nepravilnosti.

Pozvao je i Ministarstvo zdravstva da napravi stručni zdravstven nazor jer je to u njihovoj nadležnosti.

Razlog za smjenu Upravnog vijeća Poliklinike je odluka zagrebačkog Općinskog građanskog suda kojom je sudac Andrija Krivak rješenjem zabranio portalu H-alter da objavljuje teksove o Gordani Buljan Flander, nakon što je taj neprofitni portal u proteklih nekoliko tjedana objavio seriju tekstova novinarke Jelene Jindre pod naslovom “Sustav za zaštitu ili zlostavljanje djece?”, u kojima problematizira rad Buljan Flander, odnosno Poliklinike.

Hrvatsko novinarsko društva i Sindikat novinara Hrvatske ocijenili su u četvrtak da donesena sudska zabrana pokušaj cenzure i ušutkavanja medija te pozivaju medije da se odupru ovakvom obliku pritiska u znak solidarnosti s Jindrom i H-alterom.

Komentirajte prvi

New Report

Close