Tomašević: Radimo na tri rješenja za žičaru

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. studeni 2021. u 14:44
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Komentirao je i pucanje vrelovoda u Zagrebu, zbog čega je danas bez grijanja ostao dio Trešnjevke i Jaruna napomenuvši da cjevovodi nisu u nadležnosti Grada Zagreba, već Hrvatske elektroprivrede.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je u utorak kako je u Zagrebu barem jednu dozu cjepiva primilo 75 posto odraslog stanovništva, što je daleko najveći prosjek na razini županija u Hrvatskoj.

“Od četiri odrasla građanina, tri su primila barem jednu dozu cjepiva. Cijepljenje je završeno za 67 posto odraslog stanovništva. Po tome Zagreb prednjači na druge županije u Hrvatskoj i u odnosu na prosjek”, istaknuo je Tomašević.

Potvrdio je da je, nakon provedenog javnog natječaja, za novog člana uprave Zagrebačkog holdinga izabran Dubravko Karačić koji će biti zadužen za financije.

“Karačić ima više od 20 godina iskustva u područja financija, ovlašteni je revizor, a u Holding dolazi iz Zagrebačke banke”, istaknuo je Tomašević na redovitoj konferenciji za novinare.

Time Uprava Holdinga ima ukupno četiri člana, a uz novoizabranog Karačića, to su Ivan Novaković koji je predsjednik Uprave te Boris Sesar i Matija Subašić-Maras.

Tomašević je izvijestio i da su završeni ili pred završetkom javni natječaji za voditelje podružnica Holdinga. Za šest podružnica čiji su natječaji završeni bilo je 100 prijava, a uskoro će krenuti selekcija, najavio je.

Komentirao je i pucanje vrelovoda u Zagrebu, zbog čega je danas bez grijanja ostao dio Trešnjevke i Jaruna napomenuvši da cjevovodi nisu u nadležnosti Grada Zagreba, već Hrvatske elektroprivrede.

“Jutros sam se čuo sam se s predsjednikom uprave HEP-a, oni rade na otklanjanju kvarova kako bi se do kraja dana, tj. večeri, normalizirala opskrba toplinskom energijom”, rekao je Tomašević.  Podsjetio je da HEP provodi projekt sanacije cjevovoda te istaknuo da je riječ o višegodišnjem projektu u kojemu će Grad Zagreb biti partner toj tvrtki.

Žičara je “financijski uteg” za Grad Zagreb, sutra sastanak s ministarstvima

Zbog Sljemenske žičare, u čiju je izgradnju uloženo više od 700 milijuna kuna, a još uvijek joj nedostaje jedna uporabna dozvola, Tomašević je najavio da će sutra održati sastanak s ministrom prometa i infrastrukture Darkom Horvatom i predstavnicima ministarstva zdravstva.

“Žičara je preglasna za nekoliko decibela u odnosu na postojeći pravni okvir koji definira da žičara nije prometna infrastruktura. Da je prometna infrastruktura, ta razina buke bi bila prihvatljiva”, rekao je Tomašević.

Unatoč tome, dodao je, Gradska uprava paralelno radi na tri rješenja za žičaru – vode se razgovori o primjeni pravnih propisa, radi se na dobivanju privremene uporabne dozvole jer je do sada, dodatnim radovima, smanjena razina buke žičare kako bi se zadovoljili i sadašnji kriteriji, a u tijeku je i javna nabava za izvođača radova za postavljanje dodatne zvučne izolacije.

“Doista se nadam da će barem jedna od te tri opcije što prije dati rezultate i da će se žičara moći otvoriti. Sada je stvarno krajnje vrijeme da se to dogodi”, rekao je Tomašević dodavši da je sadašnje stanje “financijski uteg za Grad Zagreb”.

Govoreći o mjeri roditelj odgojitelj, Tomašević je podsjetio da se u predloženim izmjenama, o kojima će zastupnici Gradske skupštine odlučivati uskoro, ne radi samo o smanjenju iznosa te naknade, već i o omogućavanju prava na rad i prava na upis u vrtić djeci korisnika, što je do sada bilo zabranjeno.

Vrtićima u pet godina 115 milijuna kuna, a roditeljima odgojiteljima – 15 puta više

“U zadnjih pet godina godina od kada je mjera uvedena, na izgradnju, dogradnju i dogradnju dječjih vrtića izdvojeno 115 milijuna kuna, a istovremeno je 15 puta više izdvojenu za mjeru roditelj odgojitelj”, rekao je Tomašević.

Na pitanje kako gleda na činjenicu da tužbama zbog ukidanja te mjere Gradu Zagrebu prijeti i zaposlenik Grada Zagreba, Ivica Lovrić, koji je ujedno i potpredsjednik Stranke rada i solidarnosti, istaknuo je da u toj stranci “gorljivo brane tu mjeru” jer su je oni i uveli.

Na konferenciji za novinare istaknuto je kako je Grad Zagreb objavio pozive za stipendijske programe koji traju do 27. prosinca, a za njih će ove godine biti izdvojeno ukupno 44 milijuna kuna više nego do sada.

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet najavio je da će do kraja prosinca biti završeni radovi cjelovite konstrukcijske obnove na Osnovnoj školi Miroslav Krleža, za što je izdvojeno 63,5 milijuna kuna. Time će se u drugom polugodištu škola otvoriti za učenike, najavio je Korlaet.

Komentirajte prvi

New Report

Close