Tomašević objasnio zašto je odabrao Pripuza, otvorio i pitanje suradnje grada s poznatom zaštitarskom tvrtkom

Autor: Poslovni.hr , 19. listopad 2021. u 11:57
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević sa suradnicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom održao je u utorak press konferenciju.

Govoreći o biootpadu i ugovoru s Pripuzom, Tomislav Tomašević istaknuo je da je jedno glomazni otpad, a drugo bio otpad. Tomašević je kazao da krupni otpad Zagreb može sam prikupljati i to će u potpunosti ubrzo kad stignu drobilice i raditi u potpunosti sam.

‘Što se tiče biootpada Grad Zagreb to ne može prikupljati sam jer nije izgrađena kompostana’, kazao je Tomašević.

“Više puta sam na konferencijama govorio da ćemo postupati sukladno zakonu, da ćemo odabrati najpovoljniju ponudu bez obzira na grupaciju, bez obzira tko je to. Dogodilo se to da je odabran taj konzorcij, drugi nije imao dozvole za dovoljnu količinu otpada a i bio je skuplji. Tu sad postoje žalbeni rokovi, ne mogu ulaziti u druge detalje. To je odluka koju je Grad dobio na temelju zakona, to je okvirni sporazum na godinu dana, ovo je rješenje dok Grad ne dobije svoju kompostanu”, rekao je gradonačelnik.

“Vraćam se na glomazni otpad: Čistoća je provela natječaj za najam drobilice. Imali smo jednu ponudu od nula kuna, to smo morali odbiti”, dodao je.

Istaknuo je, prenosi N1, da je neprihvatljivo da se tvrtke natječu s cijenom od nula kuna na natječajima za posao s Gradom. “Ako žele donirati gradu mogu”, poručio je dodavši da obavljanje poslova za koje su raspisani javni natječaji nisu mogući za nula kuna.

Čuvali smo prazne stanove kao da su Fort Knox

“Treća stvar koju smo otkrili i želimo to raščistiti. Pokazuje kako se iracionalno raspolagalo gradskom imovinom, radi se o okvirnom sporazumu za usluge privatne zaštite gradskih prostora, koji je sklopljen 2. 12. 2020.  s tvrtkom Bilić-Erić. U tri proračunske stavke bilo je 6.9 milijuna kuna za čuvanje objekata, da bi račun do 31. srpnja se popeo na 26,5 milijuna kuna…

Kako je do toga došlo? Na temelju ugovora koji je potpisan krajem prošle godine, a on omogućava različite količine u satima čuvanja. Čuvano je oko 70 praznih stanova 24 sata dnevno, a oko 15 poslovnih prostora je čuvano 24 sata dnevno, da ne bi netko provalio u njih. Trošak pojedinačno, je jednog stana na dan, 924 kune, 27.720 kuna bez PDV-a, godišnje oko 332 tisuće kuna po stanu čuvanja bez PDV-a. To znači  da za trošak čuvanja godišnje u dvije godine,  da netko ne provali,  smo mogli kupiti novi stan. Čuvali smo prazne stanove kao da su Fort Knox”, rekao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close