Todorić s partnerima kreće u gradnju hotela, prvi na redu su Kupari

Autor: Marija Crnjak , 08. svibanj 2013. u 10:56
Ivica Todorić, vlasnik Agrokora (Photo: Robert Anic/PIXSELL)

Kako neslužbeno saznaje Poslovni.hr, prvi cilj zajedničke tvrtke su Kupari.

Jedan od najjačih svjetskih turističkih igrača TUI Travel, Koncern Agrokor i Karisma Hotels&Resorts u ovim trenucima potpisuju povijesni ugovor o strateškom partnerstvu kojim planiraju započeti snažan proboj na hotelijersko tržište u Hrvatskoj i regiji. Kako neslužbeno saznaje Poslovni.hr, prvi cilj zajedničke tvrtke Karisma Hotels Adriatic su Kupari, bivši vojni kompleks u dubrovačkoj regiji za koji država kani investitoru dati pravo građenja na 99 godina. Snažan trojac tako će očito biti glavni konkurent turskom Rixosu, koji je već potvrdio svoj interes za Kupare. Osim gradnje novih hotela, suradnja pretpostavlja i osvajanje novih turističkih tržišta, prije svega dalekih tržišta Amerike, Meksiko, Brazil.

Za danas u 11,30 sati naime iznenada je sazvana konferencija za novinare u dubrovačkoj Palači Sponza, u kojoj će se uz predsjednika NO-a Agrokora IvanaTodorića naći i Neil Evans, direktor TUI Travel Hotels & Resorts te Marinko Benić, direktor Karisma Hotels Adriatic, tvrtke koju su zajednički osnovali Agrokor i meksička tvrtka Karisma Hotels&Resorts. Agrokor se pak s TUI-em povezao u ožujku prošle godine, preuzevši 30-postotan udjel u dubrovačkoj agenciji Gulliver u kojoj je TUI od ranije imao preostalih 70 posto vlasništva.

Povezivanjem s Meksikancima u međuvremenu Ivan Todorić je zatvorio krug strateške suradnje koja bi uskoro trebala rezultirati vrlo konkretnim potezima. Osim Kupara, Karisma Hotels Adriatic pokazali su interes za preuzimanje Hotela Koločep, no prije desetak dana iznenadno su odustali od pristupanja dražbi za prodaju Koločepa. Kako nam je tad kratko odgovorio direktor Benić, osnovni razlog bio je da "nisu stvoreni svi preduvjeti za sve strane uključene u ovaj kompleksan proces."

Teško da je Karisma odustala od Koločepa tek tako, no tek će se vidjeti kako će se razvijati ta priča. S obzirom da je, slučajno ili ne, danas u Dubrovniku i ministar turizma Darko Lorencin, za očekivati je da će investitori iskoristiti priliku i pokušati utjecati na to da država požuri s uklanjanjem svih administrativnih barijera. Rješavanje imovinsko pravnih odnosa i sređivanje zemljišnih knjiga navodno su kočile raspisivanje natječaja za Kupare koji se najavljivao već od prošle godine, no teško se oteti dojmu da je država čekala da se Todorić ekipira sa svojim novim partnerima. Iz igre bi tako mogao ispasti turski investitor Rixos, za kojeg je otvoreno navijao bivši potpredsjednik Vlade Radimir Čačić

Kako će vlasničke udjele podijeliti budući partneri, vjerojatno će biti poznato nakon današnje presice, na kojoj će sigurno biti riječi i o budućoj strategiji novog igrača koji će sigurno razdrmati hrvatsko turističko tržište. Kako doznajemo, u planu je razvoj niše luksuznog turizma koju u Meksiku uspješno razvija tvrtka Karisma, meksička hotelska grupacija sa sjedištem u Panami koja u svom portfelju ima resorte duž meksičke Rivijere Maya te Cancunu, a u svom poslovanju u Meksiku, Jamajci i Floridi dosta surađuje upravo s TUI-em. 

Potpisivanje ovog partnerstva dobra je vijest za čitav hrvatski turizam jer pokazuje konačnu odluku TUI-a da investira u kapacitete u Hrvatskoj, što je dosta godina bilo na čekanju zbog procjene da se ne isplati. Također, za razliku od Turske u kojoj je TUI gradio uglavnom all inclusive hotele za masovni turizam, u Hrvatskoj se očito planira razvijati luksuz, što je u skladu sa strateškim dokumentima. 

Komentari (8)
Pogledajte sve

Svega ne možemo imati,ako ne znamo sami onda moramo graditi gospodarstvo sa “strateškim” partnerima kako se to danas popularno kaže! To je posebice važno zbog lakšeg trženja budućih kapaciteta. A i rizik od neisplativosti je manji!

Znam još jednoga koji je imao supermarkete i krenuo graditi hotel. Sada je gradonačenik. :-))

Gospodine Ivice hrvatski spasitelju pozlatilo Vam se sve. Neka Vas na Vasem putu uspjeha prati dragi Bog i Gospa sinjska. Kamo srece kad bi Vas mogli klonirat pa da imamo vise spasitelja poput Vas koji ovako nesebicno ulazu svoj novac kako bi napacenom hrvatskom narodu dali kruh svagdasnji.


G. Todorić sa svojom ekipom zna posao.[emo_smijesak]

Kolega ti očito imaš 18 godina..

New Report

Close