Točan dan prelaska na euro poznat nagodinu

Autor: Poslovni dnevnik , 27. listopad 2021. u 22:00
Foto: T. Miletić/PIXSELL

Guverner je naglasio da Hrvatska ima ciljni datum prelaska na euro, ali da će se tek sljedeće godine moći znati točan datum prelaska.

Guverner HNB-a Boris Vujčić rekao je na konferenciji “Što uvođenje eura donosi malom i srednjem poduzetništvu?”, u organizaciji 24sata, kako će se tek sljedeće godine moći znati točan datum prelaska s kune na euro, ali i da će se dogodine provoditi snažna kampanja kako bi javnost bila točno informirana o svemu što taj prelazak donosi.

Guverner je naglasio da Hrvatska ima ciljni datum prelaska na euro, ali da će se tek sljedeće godine moći znati točan datum prelaska.

“Ako će to biti 1. siječnja 2023., imamo još samo 14 mjeseci. Nekima se to može činiti mnogo, ali za sam proces to je relativno malo vremena”, kazao je Vujčić, dodavši da će se nagodinu početi sa još širom kampanjom informiranja o tome koje su karakteristike prelaska s kune na euro.

Bit će donesem zakon koji će precizno odrediti kako će se transfer događati, a temeljni princip bit će zaštita potrošača tako da tijekom tranzicije ne mogu doći u lošiji položaj nego su bili prije i što se tiče konverzije depozita i što se tiče konverzije kredita. To vrijedi i za poduzeća.

“Iskustva svih zemalja koje su ušle u eurozonu pokazuju da je rast plaća bio viši od rasta cijena, a standard života stanovništva porastao”, istaknuo je Vujčić. U drugim tranzicijskim zemljama koje su uvele euro potpora je oko 80% što po Vujčiću dokazuje da je strah od pada standarda bezrazložan.

“I mi ćemo u kampanji koju ćemo voditi iduće godine tu poruku ponavljati”, naveo je guverner. Kazao je i da se mehanizam dvojnog iskazivanja cijena pokazao vrlo korisnim u drugim zemljama, a to će zahvatiti ne samo cijene u dućanima već i plaće, sve vrste naknada, usluga, da se ljudi naviknu na nove cijene.

Komentirajte prvi

New Report

Close