Tko poslije Infobipa i Nanobita? Donosi li eurozona pobjedu…

Autor: Mislav Šimatović/VL , 17. studeni 2022. u 08:00
Ulazak Hrvatske u eurozonu obilježit će i početak 2023./TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL

Nominirano pet najuspješnijih poduzetnika i menadžera i pet događaja koji su obilježili godinu.

Stručni žiri izbora Gospodarstvenika i gospodarskog događaja godine nominirao je pet najuspješnijih domaćih poduzetnika i menadžera kao i pet događaja koji su presudno utjecali na ovogodišnja gospodarska zbivanja u Hrvatskoj.

Sedmu godinu zaredom žiri sačinjavaju urednici i novinari najutjecajnijih izdavačkih i televizijskih kuća, kao i čelnici gospodarskih udruženja te dekani ekonomskih fakulteta četiriju najvećih sveučilišta u Hrvatskoj.

Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končar grupe koja i u 2022. ostvaruje odlične rezultate/D.PUKLAVEC/PIXSELL

Rimac, Kolak, Pavlin…
Večernji list i Poslovni dnevnik kao najrelevantniji i najutjecajniji medijski brendovi s dugogodišnjom tradicijom, svjesni svoje uloge u društvu, pokrenuli su 2016. godine izbor Gospodarstvenika i gospodarskog događaja godine.

Isticanjem pozitivnih primjera kao što su izvrsnost u poslovanju, izvozni uspjeh, otvaranje novih pogona, a samim time i radnih mjesta, željeli smo ukazati na vrlo važan segment ukupnosti društvenih zbivanja.

Mate Rimac i 2021. je bio među nominiranima za gospodarstvenika godine/DAVORIN VISNJIĆ/PIXSELL

Pogotovo u turbulentnim i kriznim vremenima kakvima svjedočimo već treću godinu zaredom – od pojave pandemije koronavirusa do rata u Ukrajini koji je u veljači eskalirao i značajno utjecao na gospodarsku sliku Europe.

Gospodarstveni uspjesi i u takvim okolnostima poticaj su i za niz malih i srednjih poduzetnika te u konačnici i poruka mladima da ne napuštaju Hrvatsku.

Nakon nominacije od strane stručnog žirija, pet gospodarstvenika i gospodarskih događaja ponuđeno je na glasanje čitateljima Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika. Glasati se može do 2. prosinca, do kraja dana putem telefonskog poziva, SMS-a ili na portalima vecernji.hr i poslovni.hr.

Među gospodarstvenicima su ove godine nominirani predsjednik Uprave vodeće ICT kompanije SPAN Nikola Dujmović, osnivač i direktor Rimac grupe Mate Rimac, predsjednik Uprave najveće privatne energetske i logističke kompanije Energia naturalis Pavao Vujnovac, predsjednik Uprave proizvođača oružja HS produkt Željko Pavlin te predsjednik Uprave Končar elektroindustrije Gordan Kolak.

Pavao Vujnovac predsjednik je Uprave najveće privatne energetske i logističke kompanije Energia naturalis/L. Stanzl/PIXSELL

Od gospodarskih događaja godine, žiri je najviše bodova dao konačnoj odluci za ulazak Hrvatske u eurozonu, rezultatima ljetne turističke sezone, donošenju mjera za ublažavanje energetske krize, borbi protiv inflacije i završetku procesa preuzimanja Đuro Đaković holdinga iz Slavonskog Broda.

Gospodarstvenik i gospodarski događaj s najviše sakupljenih bodova bit će proglašeni pobjednicima po izboru čitatelja.

Očuvanje radnih mjesta
Titulu Gospodarstvenika i Gospodarskog događaja godine po izboru stručnog žirija ponijet će najuspješniji i najjači gospodarstvenik i gospodarski događaj u Hrvatskoj, čije poslovanje ili pojava presudno i na pozitivan način utječu na gospodarska kretanja u našoj zemlji, ali i mijenjaju ustaljenu gospodarsku i društvenu klimu.

Pri nominaciji i izboru žiri vodi računa o pet osnovnih kriterija: izvrsnosti u poslovanju, natprosječnim poslovnim rezultatima, uspješnom investicijskom projektu, otvaranju novih radnih mjesta te izvoznom uspjehu.

Nikola Dujmović na čelu je zagrebačkog Span centra kibernetičke sigurnosti/TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL

Prošle su godine po izboru čitatelja gospodarstvenicima proglašeni Silvio i Roberto Kutić te Izabel Jelenić iz Infobipa, dok se žiri odlučio za osnivače Nanobita Alana Suminu i Zorana Vučinića.

Osim osnivača Nanobita i Infobipa, u kategoriji za gospodarstvenika godine još su bili nominirani Mate Rimac, osnivač Rimac Automobila, Tomislav Car iz Infinuma te Marin Pucar, tadašnji predsjednik Uprave Podravke.

U kategoriji gospodarski događaj godine u konkurenciji su bili ulazak Hrvatske u europski tečajni mehanizam, prerastanje Infobipa u kategoriju jednoroga, dogovor o novoj financijskoj omotnici Europske unije i državne potpore za očuvanje radnih mjesta. Žiri se odlučio za ovo zadnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close