Tko kuću obnavlja sam, moći će graditi i izvan postojećih gabarita

Autor: Suzana Varošanec , 13. prosinac 2021. u 08:00
Novi dokument se usklađuje s promjenama Zakona o obnovi/P.Macek/PIXSELL

Vlada donijela novi Program mjera obnove zgrada oštećenih potresom.

Vlada je na prijedlog Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, na zadnjoj sjednici donijela novi Program mjera obnove zgrada oštećenih potresom.

Novi dokument se usklađuje s promjenama Zakona o obnovi¸od 30. listopada kojima su pojednostavljeni postupci, pa se u dijelu koji se odnosi na tehničko-financijsku kontrolu brišu odredbe o obvezi njezine provedbe za zgrade javne namjene te za projekt uklanjanja i projekt gradnje zamjenske obiteljske kuće.

Usto, detaljno se razrađuje postupanje po podnesenim zahtjevima te se određuje da će se postupci koji su u tijeku nastaviti obrađivati prema odredbama koje su povoljnije za stranku. Propisuju se i upute za izradu nalaza kojima se utvrđuje kategorija uporabljivosti zgrade.

Dio novosti
To je tek dio noviteta u odnosu na važeći program mjera. U okviru samoobnove vlasnici će moći izvršiti rekonstrukciju postojeće zgrade i izvan postojećih gabarita, a to znači da će sukladno propisima o gradnji za to moći ishoditi građevinsku dozvolu.

Vlasniku se daje mogućnosti i da sam gradi zamjensku obiteljsku kuće na temelju tipskog projekta Fonda za obnovu, odnosno Središnjeg državnog ureda te u tom slučaju ostvaruje pravo na novčanu pomoć umjesto gradnje zamjenske obiteljske kuće.

Rokovi za podnošenje svih zahtjeva mijenjaju se radi aktiviranja obnove te ističu 31. prosinca 2023. Umjesto osam obrazaca za podnošenje zahtjeva propisuje se ukupno tri: za konstrukcijsku obnovu (uključuje i cjelovitu obnovu pojedinačnog kulturnog dobra), za uklanjanje zgrade, odnosno obiteljske kuće i gradnju zamjenske obiteljske kuća ako podnositelj ispunjava uvjete, dok je treći zahtjev za novčanu pomoć.

Ovaj zahtjev uključuje novčanu pomoć za nekonstrukcijsku i konstrukcijsku obnovu, zatim novčanu pomoć umjesto gradnje zamjenske obiteljske kuće te novčanu pomoć za troškove izrade glavnog projekta za rekonstrukciju zgrade, projekta obnove konstrukcije zgrade, projekta obnove zgrade za cjelovitu obnovu potresom oštećene postojeće višestambene zgrade, stambeno-poslovne zgrade, poslovne zgrade i obiteljske kuće.

Istodobno, propisuje se način isplate novčane pomoći umjesto gradnje zamjenske obiteljske kuće tijekom ili nakon gradnje, kao i način provedbe organizirane obnove nekonstrukcijskih elemenata zgrada, a omogućava se i vođenje jednog postupka za uklanjanje i gradnju obiteljske kuće radi učinkovitosti i ekonomičnosti postupka.

Organizirana obnova nekonstrukcijskih elemenata zgrada putem Središnjeg državnog ureda i Fonda za obnovu dobiva uređenje, a uz način provedbe i smjernice za taj postupak.

Radi učinkovitosti i ekonomičnosti postupka omogućava se vođenje jednog postupka za uklanjanje i gradnju obiteljske kuće (ako podnositelji ispunjavaju uvjete za gradnju).

Isplata u tri faze
Propisuju se i načini isplate novčane pomoći za konstrukcijsku obnovu, čiju isplatu je moguće tražiti u tri faze. Prije početka obnove, ona se isplaćuje jednokratno na račun obvezne pričuve (samo za zgrade), u tijeku obnove za zgrade i kuće isplaćuje se temeljem računa ispostavljenih po pojedinačno okončanim radovima, tj. ovjerenim privremenim i okončanim situacijama, kao i nakon završene obnove po završenim radovima i izvješću nadzornog inženjera (zgrade i kuće).

Sam iznos novčane pomoći inače maksimalno iznosi do procijenjene vrijednosti troškova konstrukcijske obnove, prema cijenama određenim u Programu mjera, a ovisno o utvrđenoj razini obnove i stupnju oštećenja sukladno tehničko-financijskoj kontroli projekta obnove.

Također se definira opremanje zamjenskih obiteljskih kuća koje se grade u organiziranoj obnovi te se uređuje pitanje stambenog zbrinjavanja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close