Tko je hrvatski umjetnik koji je prodao skulpturu za 712.000 eura?

Autor: Poslovni.hr , 05. lipanj 2023. u 08:08
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Varaždinski umjetnik Nikola Vudrag uspio je nešto o čemu neki mogu samo sanjati. Njegova mrežasta skulptura Iron Maiden prodana je za nevjerojatnih 712.000 eura na dobrotvornoj aukciji u Varšavi.

Priču o Nikoli mogli ste pogledati na HTV-u u ponedjeljak u dokumentarnom serijalu “Ideja uspona”.

Organizatori aukcije u Poljskoj pozvali su Nikolu kao jedinog stranog umjetnika, a on im je poklonio skulpturu u dobrotvorne svrhe. Ispred ulaza u dvorac bile su također izložene Vudragove skulpture golemih metalnih Dijamanata.

Na velikoj dobrotvornoj aukciji, koju su organizirali Omenaa Mensah i Rafal Brzoska vlasnici OmenaArt Foundation i Rafal Brzoska Foundation, na prodaju je stavljeno 15 radova najvećih poljskih umjetnika.

Na aukciji, za koju su se ulaznice prodavale po cijeni od tri do pet tisuća eura, prikupljala su se sredstva za obrazovanje djece u Gani i ukrajinsku mladež.

Vudrag za sebe kaže kako je sretan u svojoj radioni.

– Usrećuje me i daje mi smisao. Kad režeš, brusiš ili variš, onda ti je to puno važnije od samog sebe, rekao je Vudrag u “Ideji uspona”.

Inače, Vudrag je i autor Tuđmanove biste izrađene od metaka. I vjerojatno je jedina na kojoj ga se može prepoznati, odnosno na kojoj “nalikuje na sebe”.

Komentirajte prvi

New Report

Close