Tko iznajmi POS-ov stan, cijeli kredit će mu stići na naplatu

Autor: Poslovni.hr , 14. veljača 2019. u 13:36
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Pomoć države da se dođe do prve nekretnine ili pomoć države da se dođe do ekstra zarade iz turizma?

Pomoć države da se dođe do prve nekretnine ili pomoć države da se dođe do ekstra zarade iz turizma?

Na to bi se mogli svesti stanovi POS-a koji su se lani pojavili u oglasnicima za turističko iznajmljivanje. Primijetili su ih u Istri, ali i u Splitu, a ministar graditeljstva Predrag Štromar nije mogao odgovoriti na neugodna pitanja – kako to da ne postoji mehanizam kontroliranja korištenja POS-ovih stanova. A oni se dodjeljuju prema listama prvenstva uzimajući u obzir je li netko socijalni slučaj, branitelj i slično. Prvi preduvjet je da kupac nema svoju nekretninu. Gdje su onda ti kupci ako te stanove iznajmljuju? Shvaćajući da su POS-ovi stanovi postali nekima dodatni izvor zarade i da su ih možda dobili oni koji ipak imaju nekretninu, Štromar je odlučio pripremiti izmjene Zakona o POS-u kako bi stao na kraj takvim iznajmljivačima, piše 24sata.

Prisilna naplata

– Kako bi se spriječila zlouporaba kupnje stanova POS-a, odnosno kako bi se stalo na kraj preprodaji ili najmu stanova, koji su sagrađeni i kupljeni po Programu društveno poticane stanogradnje, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja još je lani krenulo u izmjene postojećeg Zakona o POS-u. U radnoj verziji zakona nalazi se odredba po kojoj će budući ugovori o kupoprodaji stanova morati imati zabranu davanja u najam ili prodaju stana sve dok kupac ne otplati preostali dug, s kamatom na javna sredstva za razdoblje prekida otplate – odgovorili su nam iz resornog ministarstva.

Dakle, sve dok ne otplate rate i kamatu takvi stanovi se neće moći iznajmljivati ni prodavati.

– Ako bi netko ipak htio prodati ili iznajmiti POS-ov stan, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretnina (APN) o svemu će obavijestiti banku u kojoj je dignut kredit za kupnju stana. Banka će morati kredit u cijelosti proglasiti dospjelim i pristupiti prisilnoj naplati. U tom slučaju će kupac morati APN-u isplatiti razliku između ugovorene kupoprodajne cijene i utvrđene tržišne vrijednosti nekretnine na dan sklapanja ugovora – dopunjuju iz ministarstva.

Država bi, dakle, od takvih naplatila sve što je uložila u subvenciju, bez obzira na to u kojem se trenutku prije isteka kredita stan ponudi na prodaju ili u najam.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Načelnik vrlo bogate općine Punat sagradio POS stanove pa sada ljude pravi blesavima tobože se čudi tome da ih se može prodati, a zato ih je i gradio da uštipne nešto. U tom mjestu nema potrebitih niti siromašnih, nego imućni i još imućniji, ali ima malverzacije sa općinskim stanovima. Takvi bi gradili POS i u Monte Carlu samo da se mogu okoristiti. I nikome ništa. Znači tko kupi u kešu je bez ikakvih ograničenja, a onaj na kredit ne može prodati. I baka Bara zna da je to protuustavno. Štromar i HNS…pljuc

ovo je glupost, a ne mjera za sprječavanje muljanja jer onaj tko ima keša znači može stan drugi dan prodati i zaraditi 1000 EUR po 1m2!?!
treba propisati zabranu prodaje takvih stanova 10 godina ili da u tom roku imaju pravo prvokupa po istoj cijeni oni koji su se natjecali za stan iz POS-a, a nisu uspjeli doći u grupu povlaštenih sretnika!

A hebe im se ako dobije stan za 900-1.000 eura, kvadrat, pa ga renta ili proda za duplo… i da otplati odmah sve, bolje nego kupovati po normalnoj cijeni

New Report

Close