Tko će predstavljati državu u NO-u Ine?

Autor: Marija Brnić , 15. studeni 2021. u 06:33
Foto: IGOR KRALJ/PIXSELL

Iz Ministarstva gospodarstva još ne odgovaraju hoće li postojećim nadzornicima Vanđeliću, Buriloviću i Mikuljanu prolongirati mandat.

Tko će biti novi predstavnici države u Nadzornom odboru Ine, utvrdit će se na izvanrednoj skupštini dioničara naftne tvrtke sazvanoj za 17. prosinca, s dnevnim redom proširenja djelatnosti i na poljoprivredu.

Trojici predstavnika, koji su imenovani još 2016., na četiri godine, te im je potom mandat dva puta produljen na još pola godine, 18. prosinca istječe mandat, međutim, još uvijek nema informacija hoće li oni dobiti još šest mjeseci ili će Vlada povjerenje dati novim kandidatima.

Odluku o izboru očekuje se već na ovotjednoj sjednici, što znači da Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, već priprema prijedlog, budući da prema proceduri izbora kandidata za nadzorne odbore u poduzećima od posebnog državnog interesa, postupak provodi resorno ministarstvo.

Iz Ministarstva gospodarstva još ne odgovaraju na upit hoće li postojećim nadzornicima Damiru Vanđeliću, Luki Buriloviću i Damiru Mikuljanu ponovno prolongirati mandat ili će predložiti nove kandidate koji bi tu funkciju obnašali iduće četiri godine.

Posebno je zanimljiv ovaj slučaj zbog statusa Damira Vanđelića, koji je proteklih pet godina i predsjednik NO-a Ine, budući da su njegovi odnosi s pojedinim članovima Vlade i samim premijerom Andrejem Plenkovićem posljednjih godinu dana postali više nego napeti.

Slabljenje statusa

Najprije je Vanđelić oslabio svoj status i uvažavanje koje je prema njemu iskazivao Plenković nakon što je u zadnji čas odustao biti, kao izvanstranačka osoba, HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika.

Iz reakcija HDZ-ovaca moglo se zaključiti da ih je Vanđelić držao u uvjerenju da se na njega može računati, te da je HDZ-u minirao izbore HDZ-a na lokalnim izborima u Zagrebu. Potom su odnosi još snažnije narušeni zbog Vanđelićevog neprestanog sukobljavanja i prebacivanja odgovornosti zbog zastoja u obnovi Darka Horvata, ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Sam Plenković proteklih mjeseci nije skrivao razočaranje i da Vanđelić ne uživa njegovo povjerenje kao prije godinu dana, kada ga je postavio za ravnatelja Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, najvažnije karike u revitalizaciji potresom uništenih zgrada.

I Plenković i njegovi najbliži suradnici isticali su da Vanđelić previše politizira i kritizira, umjesto da bude konstruktivan i da aktivnije obavlja svoj zadatak.

Prema ugovoru države i Mola, u Upravi koja broji šest članova Molov čovjek predsjedava i u slučaju podijeljenih glasova njegov ima prevagu, dok u šesteročlanom NO-u poziciju predsjednika ima predstavnik države.

Otkup dionica

S obzirom na to da Vlada i ministar gospodarstva Tomislav Ćorić ne odustaju od planova o otkupu dionica Ine i konstantno najavljuju skoru objavu konačnog rješenja odnosa s mađarskim Molom (prema zadnjoj najavi to će se dogoditi najkasnije do kraja 2021.), logično je da će na poziciju predstavnika u NO-u Ine u idućoj fazi birati one ljude u koje ima puno povjerenje. Tako će i ova odluka pokazati i kakav status doista ima Vanđelić, ali i koliko su ozbiljni daljnji koraci u preuzimanju Ine.

Sam izbor članova nadzornih odbora u poduzećima od posebnog državnog interesa ne provodi se postupkom javnog natječaja, nego resorno ministarstvo poziva kandidate koji udovoljavaju kriterijima, te nakon razgovora mišljenje o kandidatima i prijedlog za odabir dostavlja Vladi za konačnu odluku.

Komentirajte prvi

New Report

Close