Tjedni fiskalizirani promet napokon s ‘plusom’

Autor: Jadranka Dozan , 22. veljača 2021. u 22:00
Ukupan je promet u proteklih sedam dana dosegnuo neznatno manje od tri milijarde kuna/Shutterstock

Ukupan je fiskalizirani promet u proteklih sedam dana dosegnuo neznatno manje od tri milijarde kuna.

Na razini svih djelatnosti u sustavu fiskalizacije prošlog je tjedna napokon ostvarena veća vrijednost izdanih računa u usporedbi s prošlom godinom. Od pojave koronavirusa u Hrvatskoj tjedne su usporedbe na godišnjoj razini u pravili pokazivale veći ili manji pad.

Ukupan je fiskalizirani promet u proteklih sedam dana dosegnuo neznatno manje od tri milijarde kuna, što je simboličan, ali ipak porast (+24 milijuna ili 0,8 posto) u odnosu na usporedivi tjedan 2020.

Pritom je u trgovini (kategorija Trgovina na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikala) vrijednost izdanih računa dosegnula 2,22 milijarde kuna (također +0,8%).

Nasuprot tome, u ugostiteljsko-turističkom sektoru (pružanje usluga smještaja te priprema i usluživanje hrane i pića) prošlotjedni pad fiskaliziranog prometa bio je daleko veći (68%, sa 269 na 87 milijuna kuna).

Ukupno pozitivan predznak, dakle, najviše je rezultat povećanja fiskaliziranog prometa u ostalim uslužnim djelatnostima u režimu fiskalizacije. U njima je izdano računa u vrijednosti 673 milijuna kuna, nasuprot 484 milijuna u trećem tjednu lanjske veljače, što je porast za gotovo dvije petine.

Taj skok u dobroj mjeri se može pripisati tome što su se razne uslužne djelatnosti (npr. prijevoz) sredinom drugog mjeseca prošle godine suočile s jačim posljedicama lančanog uvođenja ograničenja kretanja ljudi i i protoka robe zbog širenja koronavirusa.

Komentirajte prvi

New Report

Close