Tisuće maturanata pale su zbog ovih pitanja državnu maturu: ‘Po kojoj se osobini lijeva ruka razlikuje od desne?’

Autor: Poslovni.hr , 14. srpanj 2019. u 09:33
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Oko 8800 učenika strukovnih škola i gimnazija palo je ključne ispite na maturi – hrvatski jezik i matematiku.

Hrvatski maturanti ove su godine ostvarili iznimno loše rezultate na državnoj maturi, pogotovo iz matematike i hrvatskog jezika, zbog čega se postavlja pitanje je li problem u njima ili možda u težini zadataka iz spornih predmeta, piše Jutarnji list.

Oko 8800 učenika strukovnih škola i gimnazija palo je ključne ispite na maturi – hrvatski jezik i matematiku. Riječ je o povećanju od 1278 učenika s nedovoljnom ocjenom u odnosu na prošlu godinu. 

Maturu je ukupno prijavilo oko 34.600 učenika. Samo 58 posto učenika strukovnih škola uspjelo je s pozitivnom ocjenom proći ispit matematike na višoj (A) razini znanja, dok je prolaznost gimnazijalaca 79 posto. Na najnižoj razini matematike prolaznost među gimnazijalcima je 79 posto, a među strukovnjacima 71 posto.

Znači, oko 650 gimnazijalaca palo je ispit iz više razine matematike, što je 370 učenika više nego lani. Ispit niže razine nije uspjelo položiti 126 gimnazijalaca u odnosu na njih 75 prošle godine.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je ispite iz hrvatskog jezika i matematike u cijelosti, pa se možete sami uvjeriti koliko su teški ili lagani.

Primjerice, jedno od pitanja je: koliko bridova ima trostrana piramida, a ponuđeni odgovori su 3, 6, 8 i 9. Iz hrvatskog jezika jedno od pitanja glasi: Po kojoj se osobini lijeva ruka razlikuje od desne ruke? Ponuđeni odgovori su: destruktivna je; uvrijeđena je; maštovita je; spretna je.

Državna matura – hrvatski j… by on Scribd

 

Državna matura – Matematika by on Scribd

Komentari (22)
Pogledajte sve

Ništa lakše, to svaki dečko koji je u pubertetu a ima internet, od šuba odgovori!

Matematika je smiješna, uvredljivo lagana…ako je to teško budućim studentima onda jao si ga svima nama za 10 god kada stignu na tržište rada.


Rezultati su kakvi jesu, jer imamo naciju koja ne čita i ne piše. Zbog nečitanja imamo nepismenost, nemogućnost razumijevanja pročitanog i nesposobnost izražavanja. Zaprepastili biste se kako ima roditelja koji bi platili da im netko djetetu prepriča knjigu,jer eto, sutra će ga pitati lektiru. Ako roditelji ne podržavaju čitanje, što se može očekivati od djece? Copy-paste metoda postala je kao "dobar dan". Sve koji ovdje komentiraju pozivam da pročitaju Marinkovićevu novelu Ruke ako smatraju da poštuju hrvatsku kulturu.

a evo pa se javio i sastavljač glupastih pitanja. pozdrav!

Rezultati su kakvi jesu, jer imamo naciju koja ne čita i ne piše. Zbog nečitanja imamo nepismenost, nemogućnost razumijevanja pročitanog i nesposobnost izražavanja. Zaprepastili biste se kako ima roditelja koji bi platili da im netko djetetu prepriča knjigu,jer eto, sutra će ga pitati lektiru. Ako roditelji ne podržavaju čitanje, što se može očekivati od djece? Copy-paste metoda postala je kao “dobar dan”. Sve koji ovdje komentiraju pozivam da pročitaju Marinkovićevu novelu Ruke ako smatraju da poštuju hrvatsku kulturu.

New Report

Close