Teško stanje u još jednoj dalmatinskoj županiji, čak 76 posto testiranih je pozitivno

Autor: Poslovni.hr , 05. travanj 2021. u 11:32
Foto: Marko Dimic/PIXSELL

U Zadarskoj županiji otkriven je 61 novi slučaj zaraze koronavirusom, a dvije su osobe preminule. Testirano je 80 ljudi.

Novozaraženi izolaciju provode na području gradova Zadar (34), Benkovac (6),Biograd (1) i Pag (1) te općina Bibinje (2), Poličnik (2), Posedarje (3), Preko (3), Starigrad (1), Sukošan (2), Vir (1), Vrsi (1), Zemunik Donji (1). Među zaraženima imamo i dva gosta iz Španjolske koji izolaciju provode na području Zadra.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 80 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 2789 stanovnika, a od bolesti se oporavilo 110 osoba.

U Općoj bolnici Zadar s koronavirusom preminule su dvije muške osobe u dobi od 73 i 74 godine.

Na svim covid odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 67 bolesnika od kojih je 6 na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju su 22 pacijenta oboljela od koronavirusa.

Zbog povećanog broja zaraženih osoba u posljednjih nekoliko dana Stožer civilne zaštite Zadarske županije predložio je  Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske uvođenje dodatnih nužnih epidemioloških mjera za našu županiju, objavio je Zadarski.hr:

•             obvezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenim prostorima gdje se očekuje veći protok ljudi (tržnice, prostori oko trgovačkih centara, vjerski objekti i sl.) bez obzira na fizički razmak;

•             zabrana prodaje alkoholnih pića u vremenu od 20:00 sata do 6:00 sati;

•             ograničavanje rada ugostiteljskih objekata i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja pružaju ugostiteljske usluge na način da hranu, piće, napitke i slastice mogu usluživati samo na otvorenim terasama odnosno drugim otvorenim prostorima za usluživanje, uz strogo pridržavanje propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a radno vrijeme može se odrediti u trajanju od 6:00 do 20:00 sata;

•             radno vrijeme casina, automat klubova i uplatnih mjesta za klađenje može se odrediti u trajanju od 8:00 do 20:00 sata, uz zabranu pružanja ugostiteljskih usluga u njihovim prostorima;

•             preporuka da se vjerski obredi kad god je to moguće održavaju na otvorenom ili prenose putem radio, tv programa ili na drugi način koji će omogućiti vjernicima da prisustvuju vjerskom obredu bez dolaska u vjerske objekte. Nalaže se svim vjerskim objektima označavanje sjedećih mjesta sukladno propisanim mjerama.

•             preporuka pojačanog nadzora pridržavanja uvedenih nužnih epidemioloških mjera, a osobito nužnih epidemioloških mjera koje se odnose na javna događanja i okupljanja, privatna okupljanja, javni prijevoz te rad trgovačkih centara i ugostiteljskih objekata.

•             zadužuju se stožeri jedinica lokalne samouprave za provođenje pojačanog nadzora pridržavanja propisanih epidemioloških mjera, a osobito nužnih epidemioloških mjera koje se odnose na javna događanja i okupljanja, privatna okupljanja, javni prijevoz te rad trgovačkih centara i ugostiteljskih objekata.

Komentirajte prvi

New Report

Close