Liječnica: Kod novog soja se stanje rapidno pogoršava. Radi se o satima, a ne danima

Autor: Poslovni.hr , 05. travanj 2021. u 10:18
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

“Broj bolesnika nam se povećava. Na Veliki petak otvorili smo novi odjel i sada imam informaciju da smo zbog svakodnevnog prijema više od 30 bolesnika dnevno prisiljeni ponovno danas, na Uskrsni ponedjeljak, otvoriti novi odjel”, rekla je Piskač-Živković.

Voditeljica Respiracijskog centra KB Dubrava dr. Nevenka Piskač-Živković rekla je jutros u HTV-ovoj emisiji Studio 4, govoreći o situaciji s koronavirusom, da je u toj zagrebačkoj bolnici tijekom protekla 24 sata umrlo osam bolesnika te da su danas prisiljeni otvoriti novi odjel.

Piskač-Živković rekla je da je KB Dubrava otvorena za ne-covid-bolesnike, ali da situacija nije dobra.

“Broj bolesnika nam se povećava. Na Veliki petak otvorili smo novi odjel i sada imam informaciju da smo zbog svakodnevnog prijema više od 30 bolesnika dnevno prisiljeni ponovno danas, na Uskrsni ponedjeljak, otvoriti novi odjel”, rekla je Piskač-Živković, dodavši da je već na tom novom odjelu pet bolesnika, što znači da moraju promišljati da već u srijedu ponovno otvore novi odjel.

“Govorimo o odjelima, ne o intenzivnoj”, napomenula je Piskač-Živković, dodavši da su u petak otvorili još jednu intenzivnu te da ih je u Dubravi ukupno četiri, a danas ujutro je 45 bolesnika na respiratoru. Tijekom protekla 24 sata u KB Dubrava umrlo je osam bolesnika, navela je.

“Novi soj virusa se ponaša drugačije”

Piskač-Živković rekla je kako je otprilike 40 posto novoprimljenih bolesnika u dobi između 40 i 65 godina, što ih iznimno brine.

Piskač-Živković navela je i kako se novi soj virusa ponaša drugačije te da je klinički tijek bolesti drugačiji kod određenog broja bolesnika, kod kojih se stanje rapidno pogoršava.

“Radi se o satima, a ne o danima”, rekla je Piskač-Živković.

Spomenula je da, osim respiratora, postoji i druga iznimno vrijedna metoda liječenja – liječenje visokim protokom kisika, takozvani high-flow, koji ostavlja manje posljedice na respiratorni sustav. 60 posto bolesnika koje liječe na taj način ipak mora prema intenzivnoj, dodala je.

Post-COVID odjel premašio tisuću bolesnika

Piskač-Živković rekla je kako im je post-covid odjel premašio tisuću bolesnika.

“Dominiraju respiratorne tegobe, što smo i očekivali. Međutim, tako velik broj bolesnika sa simptomima, ja bih to već skoro nazvala paletom simptoma, od neuroloških, psihičkih, dermatoloških, kardiološke i pulmološke da ne spominjem. I o njima zaista treba skrbiti, njih je sve više”, rekla je.

Apelirala je na stanovništvo da se procijepi, jer jedino je to dugoročan aktivan način borbe s virusom.

“Usudila bih se reći da mi skromne rezultate, s obzirom na broj cijepljenja, već i vidimo”, rekla je Piskač-Živković.

Komentirajte prvi

New Report

Close