Terapije za cističnu fibrozu od danas na osnovnoj listi lijekova HZZO-a

Autor: Poslovni.hr , 15. listopad 2021. u 12:14
Foto: press

Cistična fibroza je progresivna, multiorganska bolest koja utječe na pluća, jetru, gušteraču, gastrointestinalni trakt, sinuse, znojne žlijezde i reproduktivni trakt.

S današnjim datumom na snagu je stupila Odluka Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje kojom su na Osnovnu listu lijekova stavljeni lijekovi zaštićenih imena Orkambi, Kaftrio i Kalydeco proizvođača Vertex Pharmaceuticals namijenjeni za liječenje cistične fibroze kod bolesnika koji su kandidati za liječenje.

Cistična fibroza rijetka je genetska bolest koja smanjuje životni vijek te od koje boluje više od 83 000 ljudi u svijetu. Od cistične fibroze u Hrvatskoj boluje više od 100 osoba te je medijan dobi umrlih u ranim tridesetim godinama. Dugo očekivana odluka dočekana je s olakšanjem te je napokon omogućila oboljelima od cistične fibroze pristup terapiji koja im bitno poboljšava kvalitetu života i produljuje životni vijek.

U povodu stupanja na snagu Odluke HZZO-a prvi puta se oglasio i sam proizvođač Vertex Pharmaceuticals: „Vertex sa zadovoljstvom objavljuje da je zaključen nacionalni sporazum o stavljanju terapija za cističnu fibrozu na listu lijekova HZZO-a. te su od 15. listopada 2021. terapije dostupne za sve pacijente koji su kandidati za liječenje.“

Cistična fibroza je progresivna, multiorganska bolest koja utječe na pluća, jetru, gušteraču, gastrointestinalni trakt, sinuse, znojne žlijezde i reproduktivni trakt. Gen za cističnu fibrozu mora se naslijediti od oba roditelja, a mutacije je moguće identificirati genetskim testom.

Vertex je svjetska biotehnološka tvrtka koja ulaže u znanstvene inovacije s ciljem stvaranja lijekova koji poboljšavaju živote ljudima s ozbiljnim bolestima, poput cistične fibroze. Tvrtka Vertex  osnovana je 1989. u Cambridgeu u Massachusettsu, a danas se njezino sjedište  nalazi u inovacijskoj četvrti u Bostonu, s međunarodnim sjedištem u Londonu. Uz to, tvrtka ima razvojne i istraživačke pogone te komercijalne urede u Sjevernoj Americi, Europi, Australiji i Latinskoj Americi.

Uvrštavanje ovih lijekova na osnovnu listu bilo je posebno očekivano u Udruzi oboljelih od cistične fibroze, koja je višemjesečnom kampanjom tijekom ove godine tražila stavljanje lijekova na osnovnu listu HZZO-a.

Kampanja “Kaftrio – udah života” i peticija s ciljem prikupljanja dodatne podrške javnosti postigle su visoku vidljivost diljem Hrvatske, a peticiju je potpisalo gotovo 35.000 ljudi.

Komentirajte prvi

New Report

Close