Temperature se penju i do 28 stupnjeva: Vakula otkrio što nas čeka u idućim danima

Autor: Poslovni.hr , 20. listopad 2023. u 07:51
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Vjetrovito i u mnogim kopnenim krajevima, uz često jake, pa i olujne udare jugozapadnog i južnog vjetra. Pljuskova s grmljavinom – pa čak i nevera – najviše potkraj petka i u subotu, kaže Vakula

Danas će biti promjenljivo, vjetrovito i neuobičajeno toplo vrijeme, javlja DHMZ. Bit će čestih sunčanih razdoblja, no ponegdje i malo kiše, osobito na Jadranu i uz njega. Krajem dana i u noći sa zapada jače naoblačenje s pljuskovima i grmljavinom, lokalno izraženijim. Na kopnu vjetar umjeren i jak jugozapadni i južni, a olujnih udara bit će osobito u gorju. Na Jadranu će puhati jako i olujno jugo, a navečer će na sjevernom dijelu slabjeti. Najviša dnevna temperatura većinom od 23 do 28 °C.

U subotu promjenljivo, ponegdje i pretežno oblačno, povremeno s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Osobito će u Dalmaciji mjestimice biti obilne oborine i jačeg grmljavinskog nevremena, najvjerojatnije na jugu. Umjeren do jak jugozapadni i južni vjetar, na Jadranu i jugo, na južnom dijelu još i olujno, postupno će slabjeti. Jutarnja temperatura od 13 do 18, na Jadranu između 18 i 23 °C. Najviša dnevna temperatura većinom od 20 do 25 °C, u gorju i niža.

Osjetljivi na južinu nevolje već imaju, a nastavit će se i sljedećih dana. No barem će problemi u pomorskom prometu potrajati još uglavnom do subote, pri čemu će na većini Jadrana najizraženiji biti u petak, tijekom kojeg će biti i plavljenja nekih riva. Vjetrovito i u mnogim kopnenim krajevima, uz često jake, pa i olujne udare jugozapadnog i južnog vjetra. Pljuskova s grmljavinom – pa čak i nevera – najviše potkraj petka i u subotu, kada će kiša barem nakratko padati gotovo diljem Hrvatske, i dalje češća i obilnija na Jadranu i područjima uz njega, gdje će promjenjivije biti i početkom novoga tjedna, a valja spomenuti i kako će ovoga petka u sjevernijim krajevima unutrašnjosti biti toplo kao rijetko kada u listopadu, te osobito ovako kasno u godini”, kaže glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

“I sljedećih dana razmjerno toplo, na kopnu uz prevladavajući jugozapadnjak, ali ipak malo manje nego u petak. I kiša u nedjelju i ponedjeljak rjeđa i manje obilna, većinom će čak vjerojatno i izostati, ali u subotu će još često biti pljuskova s grmljavinom, ponegdje i obilnijih, osobito u gorju i unutrašnjosti Dalmacije. Još kišovitije u subotu na Jadranu, gdje neke rive mogu biti poplavljene i zbog još jakog i olujnog juga, gdjekad prolazno južnog i jugozapadnog vjetra. U nedjelju i osobito ponedjeljak sve stabilnije, mirnije i sunčanije, uz nižu temperaturu nego u subotu, ali i dalje iznadprosječnu”, kaže Vakula.

Komentirajte prvi

New Report

Close