Tekstilci: Država nas uništava dajući posao Varteksu, a oprostila mu dug

Autor: Saša Paparella (VLM) , 25. srpanj 2013. u 20:00
Šivanje odora za MUP dvogodišnji je siguran posao koji bi spasio ono malo preživjelih tekstilaca/Filip Brala/PIXSELL

Varteksova tvrtka kćer natječe se za posao za MUP vrijedan 137,5 milijuna kuna, a konkurenti tvrde: uz takav damping nemamo šanse.

Početkom godine Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) raspisalo je 137,5 milijuna kuna vrijedan natječaj za nabavu policijskih odora, pristigle ponude otvorene su 17. srpnja, a natječaj još traje.

Taj je dvogodišnji posao mogao biti spas za nekoliko preživjelih domaćih tekstilaca. No, u čak 10 od ukupno 13 grupa tog natječaja prijavio se i varaždinski Varteks pro, Varteksova tvrtka kćer, što je izazvalo gnjev dijela tekstilaca. Navode da je Varteks pro, čiji je prokurist Zoran Košćec, predsjednik Uprave Varteksa, u nekim kategorijama istaknuo cijenu i po 20 posto nižu od procijenjene.  "Uz takav damping nema šanse da netko drugi dobije posao. Sramotno je što na natječaju sudjeluje tvrtka kćer Varteksa d.d., kojem je država samo u jednom navratu oprostila 220 milijuna kuna davanja! Varteks nam je nelojalna konkurencija, oprošteni su im doprinosi i porezi koje godinama nisu plaćali, a sada preko svoje bypass tvrtke konkuriraju nama, koji uredno plaćamo obveze državi. Ako Varteks zbog dugova ne smije konkurirati, zašto to smiju njegova povezana društva?", ljuti se jedan od tekstilaca, koji do završetka natječaja ne smije javno istupati.  

 

12zaposlenih

ima Varteks pro, čiji je temeljni kapital 20.000 kuna

Tvrdi da Varteks ne proizvodi tekstil i nema dovoljno šivaćih strojeva, pa je pitanje tko će odraditi taj posao za MUP. Podsjeća i na to da Varteks pro, koji se donedavna zvao Varteks trgovina, ima samo 12 zaposlenih i 20.000 kn temeljnog kapitala, pa je nejasno i tko jamči da će posao biti obavljen. Tvrtka matica upravo se bavi vlastitim spašavanjem kroz predstečajnu nagodbu, u koju se ušlo sa 635,6 milijuna kuna duga. "Zbog jedne kompanije koju država pokušava spasiti propast će cijela tekstilna industrija", tvrde tekstilci. Varteks pro i lani je na MUP-ovu natječaju dobio posao šivanja 1200 negorivih kombinezona vrijednih po 2000 kuna, koji su se, tvrdi konkurencija, naknadno ipak pokazali gorivima. Tu se otvara pitanje kako se Varteks pro uopće mogao prijaviti na novi natječaj za javnu nabavu, kad se u tom slučaju mora priložiti i potvrda o korektno ispunjenim ranijim ugovorima.

O tome koliko je Varteks pro, tvrtka koja se tek prije tri godine ozbiljnije pojavila na tržištu, postao važan u javnoj nabavi, govori i podatak da ne rade samo za MUP nego i za HEP, ali i za Ministarstvo financija. S HEP-om su ove godine potpisali ugovor o centraliziranoj nabavi radne zaštitne odjeće. Slučaj je zanimljiv jer tom prilikom Varteks pro, kao jedini ponuđač, nije išao s cijenom ispod, nego za 1,4 milijuna kuna iznad one procijenjene na 30,4 milijuna kuna. Dobili su posao. Lani su radili i za Ministarstvo financija. Zbog toga su hrvatski tekstilci u prosincu 2012. uputili otvoreno pismo ministru Slavku Liniću, u kojem uz ostalo navode da su "uvidom u registar objava sklopljenih ugovora o javnoj nabavi uočili da je Ministarstvo financija zimske odore za carinike (sako, hlače i suknje) odabralo ponudu tvrtke Varteks pro, koja je osnovana kako bi Varteks d.d. nastavio poslovati unatoč velikim financijskim problemima.

Nama poduzetnicima koji uredno podmirujemo porezne obveze, čini se krajnje nepravedno, ali i protivno svim načelima za koje se javno zalažete, da tvrtka Varteks d.d. putem tvrtke kćeri čiji je 100-postotni vlasnik na ovakav način uopće konkurira za posao državi i dobije ugovor upravo za Ministarstvo financija, kojemu duguje gotovo 120 milijuna kuna". Što misle o tome da Varteks i dalje dobiva poslove od države, pitali smo Ministarstvo financija, MUP i HEP, ali nam nitko nije želio odgovoriti. Odgovor je stigao jedino iz Varteksa, gdje navode da "Varteks konsolidaciju duga provodi sukladno važećim zakonskim odredbama. Varteks i MUP kontinuirano surađuju od osamostaljenja RH, a u navedenoj suradnji Varteks je uredno ispunio sve ugovorene obaveze. Na MUP-ov natječaj javila se Zajednica ponuditelja, čiji je Varteks pro član. Sve dosad ugovorene poslove proizvodili smo isključivo u kapacitetima Zajednice ponuditelja. Na isti način realizirati ćemo i buduće poslove".

Komentari (11)
Pogledajte sve

Malo sam išao pogledati na internetu podatke od prošle godine i vidim da je MUP prošle godine također kupio odoru a posao je dobila zajedica ponuditelja u kojoj nije bio Varteks pa je to onda prema ovoj teoriji bio valjda pošteni natječaj.
Zašto i ove godine to ne bi mogao biti natječaj u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi? Ovaj članak meni spada u sezonu kiselih krastavaca.

Vaerteks brend i kao takav mora opstati. Slično je bilo u Americi s Chryslerom.

Osi kao dioničar Varteksa, slažem se s tobom.


Pozitivne i dobre priče kod nas nisu vijest pa nam serviraju samo ovakve teorije zavjere, urote i kriminala na najvišim razinama. Ako naši tekstilci misle da će ih spasiti naša vojska i policija onda neka odmah zatvore tvrtku. Zašto se ne javljaju na natječaje izvan Hrvatske? Vjerojatno se ne javljaju zato što se tamo traži kvaliteta i poštivanje ugovornih obveza. Koliko mi je poznato samo se jedna tekstilna tvrtka javila i dobila posao u Sloveniji ali to je pozitivna priča pa nije dospjela u medije.

ispričavam se unaprijed zbog preoštrog tona, ali zbilja laprdašite – kad država nekom “oprosti” dugove, i to u tako velikoj razmjeri, a onda taj netko ide konkurirati onima koji uredno plaćaju sve obveze – to je kriminal najvećih razmjera. to je direktan atak na temeljne postavke ustava koji nameće, ne moli nego nameće ravnopravnost sudionika u tržišnoj utakmici.

vi izgleda živite u mentalnom sklopu koji podrazumijeva da je sasvim normalno da podobni stalno dobivaju povlastice, a nepodobni “ima da šute i trpe”.

New Report

Close