Hrvatska će trebati raditi na poticanju inovacija i profitabilnosti

Autor: Marija Crnjak , 24. svibanj 2023. u 13:15
Foto: Shutterstock

Eksperti McKinseya o hvatanju koraka s Amerikom i Kinom.

Suočena s korporativnim i tehnološkim jazom prema Sjedinjenim Američkim Državama i Kinom, Europa je u opasnosti da značajno zaostane za tehnološkim inicijativama i smanji svoju globalnu konkurentnost u idućih nekoliko godina, a ne “uskoči” li u taj vlak, izgubit će priliku godišnje ostvariti dva do četiri bilijuna eura dodane vrijednosti.

Ta potencijalna dodana vrijednost bit će ključna za održavanje i povećanje kvalitete života europskih, ali i hrvatskih građana u četiri međuovisne dimenzije – blagostanja, održivosti, ekonomskom rastu i uključivosti.

Iako stoji bolje od prosjeka u nekim područjima poput održivosti, Hrvatska u mnogim područjima još više zaostaje od prosjeka EU, što je produbila i covid kriza koja je snažno utjecala na turizam, pokazalo je cjelovito izvješće tvrtke McKinsey & Company “Osiguravanje buduće konkurentnosti Hrvatske”, predstavljeno u utorak u njihovom zagrebačkom uredu.

10

transverzalnih tehnologija obilježit će sljedeća desetljeća, ističe se u analizi McKinseyja

Autori istraživanja daju rješenja za donositelje odluka u javnom sektoru i na razini kompanija, koja su saželi kroz razvoj 10 transverzalnih tehnologija koje će obilježiti sljedeća desetljeća. Hrvatska je tu najjača po budućnosti programiranja, čistim tehnologijama i arhitekturi povjerenja, dok najviše zaostaje u razvoju i usvajanju iduće generacije računala i materijala te u bio revoluciji, ističu u McKinseyu.

“Hrvatska se može uzdići kao važan akter u zatvaranju europskog tehnološkog jaza. Postoje inicijative koje Hrvatska može pokrenuti sama ili s drugim državama kroz bilateralne i multilateralne sporazume, bez potrebe za čekanjem na to da Europska unija napravi prvi korak. One bi se odnosile na izazove u tri područja.

Prvo je ulaganje u skaliranje i proširenje poslovanja u ključnim transverzalnim tehnologijama, potom izjednačavanje uvjeta s etabliranim tvrtkama i ekosustavima te povećanje razine brzine i jednostavnosti djelovanja za tvrtke.

U ovom izvješću predstavili smo desetak mogućih mjera koje bi mogle pomoći u prevladavanju tih izazova. Ovakve regulativne inicijative omogućile bi izgradnju ekosustava u kojem bi se hrvatskim i europskim tvrtkama omogućilo postizanje više razine konkurentnosti”, rekao je Tomislav Brezinščak, direktor Adriatic regije i partner u McKinsey & Company.

No, napominje, njihov dugoročni rast i uspjeh na globalnom tržištu će ipak ovisiti o samim tvrtkama te hoće li i u kojoj mjeri poduzeti tri ključna koraka, postavljanje dugoročnih ciljeva i poticaja za preuzimanje rizika i ulaganja u istraživanje i razvoj, iskorištavanje prednosti programatskih spajanja i preuzimanja te poslovnih savezništava za povećanje poslovnih volumena i sposobnosti, te ulaganje u inovacije, upravljanje i sposobnosti za upravljanje ambicioznijim i rizičnijim projektima.

Rezultate istraživanja ‘Osiguravanje buduće konkurentnosti Hrvatske’ predstavio je Marko Radenović sa suradnicima/PD

Ključna područja
Tehnologija, a posebice transverzalne tehnologije, sada leže u temelju svih sektora, predstavljajući sve veći izazov za korporativne performanse regije, kažu u McKinseyu. U 10 segmenata čiji razvoj može povećati konkurentnost Europe pa i Hrvatske spadaju primijenjena AI, čiste tehnologije, povezanost, implementacija materijala nove generacije, automatizacija sljedeće razine, distribuirana infrastruktura, računalstvo iduće generacije, arhitektura povjerenja, budućnost programiranja.

Brezinščak

Inicijative koje smo predstavili omogućile bi izgradnju ekosustava u kojem bi se hrvatskim i europskim tvrtkama omogućilo postizanje više razine konkurentnosti.

Ove se tehnologije mogu primijeniti u različitim segmentima gospodarstva, od proizvodnje lijekova do pametne poljoprivrede, korištenja robota u proizvodnji ili AI u sastavljanju dokumenata. Marko Radenović, project manager u McKinsey&Company, istaknuo je kao je Hrvatska među najuspješnijim državama Europske unije po održivosti, s razinama emisija štetnih plinova po glavi stanovnika ispod prosjeka EU te u razini s pet najuspješnijih gospodarstava EU.

No, podaci u kategoriji ekonomskog rasta za 2021. pokazuju da je BDP po glavi stanovnika u Hrvatskoj iznosio oko 21.330 eura, što je ispod prosjeka EU od 29.496 eura. Trenutnom pozicijom u korištenju transverzalnih tehnologija konkurentski položaj Hrvatske ugrožen je u gotovo svim sektorima, uključujući trenutna uporišta poput ICT-a, kažu u McKinseyu. Budućnost konkurentnosti hrvatskog ICT sektora ovisit će o držanju koraka u razvoju transverzalnih tehnologija poput budućnosti povezanosti, arhitekturi povjerenja i budućnosti programiranja.

21.330

eura BDP po stanovniku u RH u 2021. naspram EU prosjeka od 29.496

Kaskamo u blagostanju
“Kad su u pitanju uključivost i blagostanje, Hrvatska zaostaje za državama središnje Europe, iako su u prethodnom razdoblju napravljeni značajni pomaci u poboljšanju uključivosti i blagostanja građana, što pokazuje stopa nezaposlenosti koja se od 2016. prepolovila na 5,9 posto u kolovozu 2022. godine, što je na razini EU prosjeka”, kaže Radenović.

Da bi zadržala poziciju i napravila napredak, Hrvatska će trebati raditi na poticanju inovacija i profitabilnosti na temeljima korporativne tehnološke konkurentnosti, a kompanije će trebati biti hrabrije u ulaganju u dugoročna rješenja i inovacije.

Logično za manje zemlje, slabiji smo u inovacijama i izvozu rješenja, no u prosjeku je Hrvatska najuspješnija u usvajanju transverzalnih tehnologija – autori navode primjer tvrtke Gideon Brothers s deset patenata u automatizaciji robotike, te tvrtke DOK-ING koja proizvodi tešku robotiku i autonomne sustave za uporabu u vojnom inženjerstvu, i svjetski je konkurentna.

Komentirajte prvi

New Report

Close