Tehnologija ujedinila 4 tvrđave

Autor: Lucija Špiljak , 23. siječanj 2020. u 21:59
Sustav 3D mappinga u Tvrđavi sv. Mihovila bit će dostupan od ožujka

Šibenik, Klis, Herceg Novi i Zenica.

Tvrđava sv. Mihovila u Šibeniku u ožujku ove postaje bogatija za sadržaj kojim se baština interpretira putem tehnologije 3D mappinga, i to unutar dviju podzemnih cisterni za vodu iz 15. stoljeća.

Cjelokupni dojam virtualnog prostora dat će slikovna i zvučna kulisa od 34 projektora i 16 zvučnika. Kako kažu iz šibenske Tvrđave kulture, podzemne cisterne zorno prikazuju kako je nastao Šibenik, arheološke nalaze još iz ilirskog doba te rekonstruirane ostatke keramičkih zdjela, uljnih svjetiljki, lula i novčića.

Jedna cisterna predstavlja put u središte borbe između dobra i zla koja je u kršćanskoj tradiciji predstavljena pobjedom šibenskog zaštitnika sv. Mihovila nad zmajem.

Druga otkriva kako se stvarao, širio i razvijao Šibenik do zlatnog renesansnog doba. Novi digitalni sadržaji izrađeni kroz projekt Fortress ReInvented, koji je započeo 1. srpnja 2017., Nositelj je Muzej Grada Šibenika u partnerstvu sa Općinom Klis, Općinom Herceg Novi i Javnom ustanovom Muzej grada Zenice i ukupna vrijednost je 1.310.232,30 eura od čega je 85% sufinancirano iz programa Interreg IPA CBC Croatia – BiH – Montenegro.

Glavni cilj projekta je doprinijeti povećanju održivosti i poboljšanju turističke ponude implementacijom digitalnih sadržaja na četiri partnerske tvrđave – sv. Mihovila u Šibeniku, Tvrđavu Klis, Kanli kulu u Herceg Novom i Vranduk u Zenici.

Dodani sadržaji uključuju multimedijalne vodiče – tablete u sve četiri partnerske države. Na području četiriju tvrđava bit će uspostavljen i "partnerski kutak". Riječ je o zaslonu osjetljivom na dodir s zajedničkom aplikacijom putem koje će posjetitelji jedne od tvrđava moći uživo pratiti što se događa na preostale tri. 

Komentirajte prvi

New Report

Close