Tehno-medicina ‘poboljšava’ čovjeka

Autor: Sergej Novosel Vučković , 21. ožujak 2019. u 21:59
Robotski sustava u funkciji pomoći i edukacijeMARKO PRPIĆ/PIXSELL

U Vodicama o robotici, energetici i drugim naprednim tehnologijama.

Povelja za doprinos razvoju projektantske struke uručena je Nikoli Vulasu, a priznanja Hrvatske komore inženjera strojarstva (HKIS) za doprinos radu dobili su Nikola Šolman i Žarko Despot, na ovogodišnjim, 6. Danima inženjera strojarstva u Vodicama, koji do subote okupljaju više od 300 eksperata iz strojarstva, od studenata do inženjera, profesora i poduzetnika.

Oni na skupu u organizaciji HKSI-a raspravljaju o ‘vrućim’ temama poput ‘digitalne diktature’, interakcije čovjeka i robota, energetske učinkovitosti, hidroenergetike i drugim novim tehnologijama koje utječu na djelovanje (strojarske) struke i s reperkusijama na gospodarstvo. Dok je predsjednik HKIS-a Željko Dorić poručio kako je ove godine na Danima fokus na multidisciplinarnosti, s razmjenom znanja i upoznavanja s dostignućima, znatnu je pažnju svojim predavanjem zaokupio osnivač Laboratorija za robotiku u Parizu i profesor na tamošnjem sveučilištu Paris-Saclay, prof.dr. Yasser Alayli, govoreći o sve boljem razumijevanju fizičke i virtualne interakcije čovjeka i robotskih sustava, a na primjeru pomoći osobama smanjenje pokretljivosti, opisavši modele robota kao što su hidroid i hopalala.

Istraživačica splitskog Instituta za europske i globalizacijske studije dr. Sanja Vujačić zaintrigirala je tezom o ‘poboljšanom čovjeku’ koji to postaje zbog napretka tehnologija, računalnih znanosti i tehno-medicine. On (čovjek) bi tako, prema Vujačić, trebao sporije stariti i biti lišen rizika od neurodegenerativnih bolesti.

Komentirajte prvi

New Report

Close