Talijani u lovu na naše inženjere i škverane

Autor: Marija Brnić , 17. srpanj 2017. u 22:00
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Naši brodograditelji također suočeni s nedostatkom radnika pa imaju svoje ustanove za edukaciju, a jamče im i zaposlenje

Manjak kvalificiranih radnika u brodogradnji ne muči samo Hrvatsku, nego i Italiju, gdje godinama odlaze inženjeri, zavarivači i drugi važni škverski radnici. Prema pisanju dnevnika Messaggero Veneto, na okruglom stolu o obrazovanju i radnoj snazi zaključeno je kako velikim kompanijama nedostaje kvalitetnih radnika jer u Italiji manjka interes za školovanje za inženjerska zanimanja i nema koordinacije između obrazovanja i potreba u gospodarstvu. Zbog toga se manjak nastoji nadomjestiti kadrovima iz susjednih zemalja, pa tako samo Danieli, jedan od tri najveća svjetska dobavljača opreme i postrojenja za metalsku industriju, preuzima 450 inženjera Hrvata i Srba. I ostale velike kompanije poput jednog od najvećih svjetskih brodograditelja Fincantierija iz Monfalconea, radnike traže u Hrvatskoj, Srbiji, pa i u Bugarskoj.

Nije to ništa novo, kažu u domaćim brodogradilištima. Odljev njihovih radnika problem je koji ih muči godinama, a posebice nakon ulaska u EU jer je njihova fluktuacija olakšana i ubrzana. Na udaru su, zbog blizine Italije, posebno škverovi Uljanika i 3. maja, bivše Kraljevice, Viktora Lenca.

“Mi smo prvi na koži osjetili ono što je uslijedilo građevinskom, a sad i turističkom sektoru”, kažu u Uljaniku, u kojemu su problem nedostatka radnika posebno osjetili lani kad je kasnilo odobrenje kvota za zapošljavanje stranaca. Trenutačno se iz kvotnog režima sanira problem manjka kadrova i u drugim brodogradilištima koja imaju dovoljno posla, a najviše radnika dolazi iz BiH, te iz Ukrajine. Najveći brodograditelj Uljanik ustrojio je i vlastito učilište u kojemu financira edukaciju i jamči posao radnicima. Sličnu ustanovu osnovao je i Brodosplitov vlasnik DIV, koji je ishodio potrebnu dozvolu za rad od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a s radom će startati uskoro. Brodosplit je, saznajemo, otvorio i tvrtku u Italiji, Brodosplit-Italia, koja upravo Fincantieriju “iznajmljuje” svoje radnike. Iz Brodsplita pojašnjavaju kako je tvrtka osnovana nakon uspješne suradnje na izgradnji grand blokova za megakruzere koje gradi Fincantieri.

“Riječ je o nadopuni Brodosplitove ponude i jedinstvenom projektu za splitske brodograditelje, koji su ovako postali ravnopravan poslovni partner jedne od najvećih brodograđevnih grupacija u svijetu, u zajedničkoj izgradnji luksuznih kruzera. Brodosplit ugovara poslove koje može izvesti svim svojim potencijalima, a transfer znanja i tehnologije dio je promišljene poslovne politike uprave”, kažu u Splitu. Od početka 2016. na različitim projektima bilo je angažirano 20-ak radnika Brodosplita. Brojka je, nastavljaju, naizgled skromna, ali stalno se pronalaze nove mogućnosti dodatnog osposobljavanja i usavršavanja radnika, pa se mnogima omogućilo da steknu dodatna znanja i vještine u vrhunskom uređenju interijera putničkih brodova, kakvi se grade u brodogradilištima grupacije Fincantieri. Iskustvo i znanje koja tako steknu moći će primijeniti na svim kruzerima koji će se u Splitu graditi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close