Tajnoviti francuski investitor nudi kupnju ruševnog hotela na jednom od naših najljepših otoka

Autor: Marija Crnjak , 02. veljača 2023. u 07:11
Na otoku Hvaru vesele se mogućnosti da Jelsa konačno dobije neke suvisle hotelske objekte/M. Lelas/PIXSELL

Domaći hotelijer pozvao dioničare da rasprave prihvaćanje značajne ponude.

Turistička tvrtka Jelsa dobila je pismo namjere za kupnju zapuštenog objekta bivšeg Hotela Jadran, a kupac je francuski investitor koji je već pokupovao obližnje zemljište u Jelsi s ciljem izgradnje turističkog objekta, vila ili hotela ili kombinacije, neslužbeno doznaje Poslovni dnevnik.

Obavijest o održavanju Glavne skupštine tvrtka Jelsa objavila je na Zagrebačkoj burzi u srijedu, na kojoj će se raspravljati o ponudi za Jadran, a prijedlog je i da u Nadzorni odbor tvrtke uđe Daniel Jellinek, hrvatskoj javnosti poznat po tome što je bio zainteresiran za kupnju Fortenove.

I dalje u problemima
Zasad nema službenih informacija o budućim ulaganjima i zainteresiranim investitorima, kao ni komentara uključenih, koji za to čekaju Skupštinu. Na otoku Hvaru vesele se mogućnosti da Jelsa konačno dobije neke suvisle hotelske objekte, no teško je očekivati da se brzo riješi problem tvrtke Jelsa koja je i nakon predstečaja i promjene vlasnika u dubokim problemima, s objektima pod ovrhama.

Kako se navodi u pozivu na Zagrebačkoj burzi, uprava Jelse za 15. ožujka saziva Glavni skupštinu po zahtjevu manjinskog dioničara, tvrtke Bohemian Financing Zartkorfien, koji drži 16,50 posto udjela u temeljnom kapitalu Društva.

Točka o kojoj će se raspravljati je potencijalna prodaja nekretnina hotela Jadran, zapuštenog objekta koji je ruglo Jelse i koji je spreman za rušenje. Kako je poznato, Jelsa u svom sastavu ima još i hotel s 205 soba te naselje Fontana sa 600-800 kreveta te oko 150 zaposlenih.

16,5

posto udjela u Jelsi drži mađarska tvrtka Bohemian Financing Zartkorfien

Kako se navodi, Bohemian je primio dopis od 16. prosinca 2022., upućen dioničarima Jelse, u kojem je predsjednik Uprave tvrtke Anton Glumac obavijestio dioničare o pismu namjere potencijalnog kupca nekretnine hotela Jadran.

“S obzirom na sveukupne okolnosti u kojima Društvo posluje (ovršni postupci su u tijeku nad nekretninama Društva, značajni nepodmireni dugovi proizašli iz predstečajne nagodbe, godine lošeg upravljanja), društvo Bohemian ne samo da se slaže s inicijativom da se ovo pitanje iznese pred Glavnu skupštinu vec štoviše, kao kvalificirani dioničar zahtijeva da Glavna skupština raspravi razmatranu transakciju prije nego to se u tom pogledu poduzmu bilo kakve konkretne radnje”, stoji u pozivu na Skupštinu.

Žrtva mešetara
Iako se spekuliralo da je kupac objekta investitor koji je uložio u Resort Maslina u Starom Gradu na Hvaru, doznajemo da se ne radi o istom investitoru, no ostale detalje o francuskom ulagaču naši sugovornici ne otkrivaju prije Skupštine.

Navodno se ne radi o značajnom novcu koji bi mogao puno pridonijeti oporavku tvrtke, no bitan je početak procesa koji bi eventualno mogao ubrzati i pravne radnje te jednog dana Jelsi donijeti novog vlasnika.

Naime, Jelsa je jedna od tvrki koja je bila žrtva mađarskih nekretninskih mešetara Tamasa Vitezya i Laszla Attile Kerekesa, čije je biznise u Dalmaciji, hotelsku kompaniju Primošten, a potom i Hotele Jadran preuzeo Daniel Jellinek putem mađarske kompanije Bohemian Financing za otkup potraživanja. Hotelska tvrtka žudi za značajnim ulaganjima, bez kojih vjerojatno neće proći ni rekategorizaciju.

Komentirajte prvi

New Report

Close