SVT traži rasterećenje cijene rada u turizmu

Autor: Marija Crnjak , 04. veljača 2020. u 22:00
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Ove godine očekuju 50.000 stranih radnika.

Socijalno vijeće za turizam (SVT) predložilo je ministrima turizma i rada da se poslodavci na neko vrijeme oslobode plaćanja doprinosa na bruto plaću za radnike u turizmu koji imaju ugovore na neodređeno, jer je takvih sve manje, kao i jačanje mjere "stalni sezonac", doznaje se od predsjednika vijeća Eduarda Andrića.

Socijalno vijeće za turizam zasebno je tijelo u kojemu zajednički rade predstavnici poslodavaca iz HUP-ove Udruge ugostiteljstva i turizma, Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije te Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH), čiji je predsjednik Andrić krajem siječnja ponovo izabran na jednogodišnji mandat.

SVT procijenjuje da od ukupno oko 150 tisuća zaposlenih u turizmu, tek 35 do najviše 40 tisuća ima ugovor o radu na neodređeno vrijeme. SVT predlaže da oslobođenje plaćanja poreza na doprinos bude na rok od bar tri godine.

"Poslodavci to podržavaju, jer bi im se znatno olakšalo poslovanje i zapošljavanje većeg broja ljudi na neodređeno, što posredno pridonosi i povećanju kvalitete usluga", objašnjava Andrić, koji vjeruje da će potreba za stranim radnicima u turizmu ove godine biti oko 50 tisuća ljudi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close