Svojim posebno prilagođenim kombijem omogućili su prijevoz i osobama koji 20 godina nisu mogli napustili mjesto gdje žive

Autor: Borivoje Dokler , 03. svibanj 2023. u 22:00
Korisnici su kombi koristili za odlazak u kupovinu, kino, kazalište, za izlete i posjete prijateljima i obitelji/PD

Udruga UPIT treću godinu zaredom nudi uslugu međumjesnog prijevoza osoba s invaliditetom na području Osječko-baranjske županije.

Udruga paraplegičara i tetraplegičara Osječko-baranjske županije (UPIT) je organizacija civilnog društva koja više od 15 godina okuplja osobe s invaliditetom te kontinuirano pruža usluge i provodi brojne aktivnosti kojima osigurava ostvarivanje i zaštitu njihovih temeljnih prava te podiže razinu kvalitete života svojih članova, ali i ostalih osoba s invaliditetom.

Aktivnosti UPIT-a usmjerene su na afirmaciju i uključivanje osoba s invaliditetom u društvo, na podizanje razine svijesti o mogućnostima osoba s invaliditetom te na sprječavanje diskriminacije i poboljšanje uvjeta školovanja, rada, liječenja, rehabilitacije i resocijalizacije svih osoba s invaliditetom s područja Osječko-baranjske županije, ali i šire.

Trenutno imaju 38 zaposlenih i s ponosom ističu da im je godišnji budžet veći od budžeta nekih općina. Udruga već treću godinu provodi pilot projekt UpiT2Go čija je osnovna aktivnost usluga međumjesnog prijevoza osoba s invaliditetom na području Osječko-baranjske županije. Zapravo, radi se o trogodišnjem programu koji financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Njegova vrijednost, za sve tri godine je iznosila 59.725,25 eura. Ovim sredstvima financirani su troškovi održavanja, registracije, osiguranja vozila, goriva, troškovi plaća vozača, dispečerice i administriranja, odnosno svi troškovi, osim samog vozila kojim se obavlja djelatnost. Vozilo je udruga kupila prikupljanjem raznih donacija.

75 000

kilometara prošao je do sada kombi, a koristilo ga je 65 osoba s težim tjelesnim invaliditetom

“Tijekom ove tri godine vozilo je napravilo 75.000 kilometara, a koristilo ga je 65 osoba s težim tjelesnim invaliditetom u neformalne svrhe – za odlazak u kupovinu, na izlet, u posjetu prijatelju ili obitelji, na pregled u zdravstvenu ustanovu, na utakmicu, u kino, kazalište i sl.”, ističu iz UPIT-a i dodaju kako činjenica koliki broj korisnika imaju i koliko kilometara je kombi prošao, opravdava potrebu ove usluge.

Napominju da udruga ne može sama na sebe preuzeti obavezu prijevoza svih osoba s invaliditetom, ali imaju model, znaju kako se to radi i organizira, pa mogu postati partner bilo kome tko osim njih želi pružati ovu socijalnu uslugu.

“Tijekom provedbe uslugu smo pružili korisnicima koji i 20 godina nisu napustili mjesto u kojem žive. Ne zato što nisu željeli nego nisu imali kako. Smatramo da bi lokalna samouprava s udrugama koje postoje na njihovom području trebala organizirati prijevoz koji ne bi bio samo na dispoziciji osoba s invaliditetom nego npr. članovima sportskih ili kulturno umjetničkih društava, pa i djece s invaliditetom koju treba voziti u školu. Lokalna samouprava ne postoji samo radi sebe nego i da zajednicu na prostoru kojem djeluje, učini boljom”, poručuju iz UPIT-a.

Okrugli stol na temu međumjesnog prijevoza prilagođenog osobama s najtežim invaliditetom/PD

Problem mobilnosti
Kako se program provodio usred pandemije imali su malih poteškoća s obzirom na to da se radi o skupini osjetljivih korisnika. No, dobrom organizacijom i odustajanjem od nekih manje bitnih aktivnosti koje su prvotno planirani, program se uspješno privodi kraju.

U udruzi su trenutno u fazi prikupljanja sredstava za kupnju novijeg kombija s rampom za osobe s invaliditetom, s obzirom na to da ovaj kojeg imaju postaje nepouzdan. Pokrenuli su i humanitarnu akciju u tom smjeru te se nadaju da će uz pomoć građana i tvrtki uspjeti skupiti sredstva i nastaviti akciju. Udruga priprema novi trogodišnji program koji će prijaviti na natječaj Ministarstva i koji bi, ako bude odobren, u sljedeće tri godine ponovo osigurao prijevoz najpotrebitijima.

U sklopu provedbe projekta udruga je krajem prošlog mjeseca organizirala okrugli stol na temu međumjesnog prijevoza prilagođenog osobama s najtežim invaliditetom.

Okrugli stol održan je u Kulturnom centru u Osijeku, a u suradnji i uz potporu Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka i Javne ustanove Županijske razvojne agencije OBŽ. Na okrugli stol pozvani su predstavnici svih jedinica lokalne samouprave s područja Osječko-baranjske županije (42 grada i općine), predstavnici ustanova i institucija te predstavnici lokalnih medija.

Tijekom okruglog stola vodstvo i članovi UPIT-a predstavili su aktivnosti provedene kroz projekt UPiT2Go, s posebnim naglaskom na važnost i značaj usluge prijevoza prilagođenim kombi vozilom za sve one koji zbog težine i vrste invaliditeta nisu u mogućnosti koristiti javni ili privatni prijevoz.

Predstavnica Grada Osijeka okupljene je upoznala s načinom na koji Grad osigurava prijevoz prilagođenim prijevozom na području Osijeka, a predstavnici Županijske razvojne agencije okupljenima su pružili korisne informacije o načinima osiguranja financijskih sredstava putem EU fondova.

Posebno su istaknuli važnost poštivanja horizontalnih načela u predstojećem razdoblju, što je prilika za sve jedinice lokalne i regionalne samouprave da pomoću sredstava iz EU fondova osiguraju pristupačnost i mobilnost za osobe s invaliditetom na svom području.

Savjetnik pravobraniteljice Mario Burek održao je izlaganje kojim je okupljene upoznao s normativnim okvirom iz kojega proizlazi obveza osiguranja pristupačnosti i mobilnosti za osobe s invaliditetom, neovisno o tome gdje žive. Istaknuo je kako su pristupačnost i mobilnost preduvjet uključivanja osoba s invaliditetom u život zajednice, a okupljene je upoznao s pritužbama koje vezano za prijevoz i nadležnosti gradova i općina Ured pravobraniteljice najčešće zaprima.

Ukazano je tako na nepristupačnost vozila javnog prijevoza i popratne infrastrukture (stajališta, informacije i dr.), na prepreke vezane za parkiranje (nedostatak parkirališnih mjesta označenih za vozila osoba s invaliditetom, nepropisno parkiranje na ta mjesta i zlouporabu znaka pristupačnosti), kao i na nepristupačnost javnih površina.

U udruzi prikupljaju sredstva za kupnju novijeg kombija jer sadašnji postaje nepouzdan/PD

Pristupačnost javnog prijevoza
Zbog svega navedenog, okupljenima je pojašnjeno kako je izostanak pristupačnog javnog prijevoza otežavajuća okolnost koja dovodi do izoliranosti osoba s invaliditetom koje su tako ovisne o vlastitom prijevozu (koji si u velikom broju slučajeva ne mogu priuštiti), prijevozu članova obitelji i prijevozu prijatelja ili poznanika. Sve to potvrđuje važnost i značaj koji za osobe s invaliditetom, posebno one u ruralnim krajevima, ima usluga prijevoza prilagođenim vozilima za osobe s najtežim invaliditetom koji se realizira najčešće preko udruga.

Savjetnik pravobraniteljice stoga je predstavnike općina i gradova podsjetio na važnost njihove uloge u omogućavanju pristupa sigurnom i dostupnom prijevoznom sredstvu te omogućavanju slobode kretanja, odnosno kretanja na način i u vrijeme koje sami izaberu.

Također, iznio je prijedloge i ponovio preporuke pravobraniteljice o mjerama i aktivnostima kojima oni kao nositelji vlasti koji su najbliži svojim građanima mogu doprinijeti osiguranju pristupačnosti i mobilnosti. Ukazano je na važnost osiguranja pristupačnog javnog prijevoza za sve osobe s invaliditetom, neovisno o vrsti i težini oštećenja.

Za one jedinice koje nemaju javni prijevoz odnosno te nije pristupačan, predloženo je osiguranje prijevoza prilagođenim kombi vozilima. S tim u vezi izneseni su konkretni prijedlozi o načinu osiguranja ovakve vrste prijevoza (npr. nabavka vlastitog vozila, zajednička nabavka, korištenje i održavanje prilagođenog vozila sa susjednim jedinicama, sufinanciranje i pružanje potrebne podrške udruzi koja obavlja uslugu prijevoza prilagođenim vozilom i dr.).

Tijekom rasprave izneseni su i prijedlozi za povezivanje i uspostavljanje suradnje više JLS s područja Slavonije i Baranje kako bi zajednički osigurali mobilnost osoba s invaliditetom koje žive na njihovom području. Također, izneseni su i prijedlozi o mjerama kojima bi se osigurala pristupačnost taxi službi i auto škola.

Izneseni su primjeri pozitivne prakse iz pojedinih sredina koji potvrđuju kako za osiguranje pristupačnosti i mobilnosti nisu neophodni veliki fiskalni kapacitet i velik broj osoba s invaliditetom na području općine ili grada, nego prije svega volja i otvorenost za analiziranje i uvažavanje potreba svojih građana te proaktivnost u iznalaženju rješenja kojima će se ispuniti te potrebe. Ukazano je i na podršku Osječko-baranjske županije ovom, ali i sličnim projektima kojima bi se pružala usluga prijevoza, a svim jedinicama je predloženo korištenje stručnih resursa i kapaciteta Županijske razvojne agencije.

Komentirajte prvi

organizator
Pod pokroviteljstvom
glavni partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner

New Report

Close