Svjetski poznat, zlatni omot, Ferrero Rocher čokolade proizvodi se u – Drnišu

Autor: Poslovni.hr , 18. svibanj 2022. u 13:35
Foto: Pixabay

U planu je proširenje postojećeg proizvodnog pogona u Drnišu u kojeg će se uložiti čak 65 milijuna eura.

Jeste li znali da se svjetski poznat, zlatni omot, od Ferrero Rocher čokolade proizvodi u Drnišu? Priznajemo, na ovu informaciju, i mi smo ostali ′paf′, piše Šibenski. Pričamo o Aluflexpacku, austrijskoj tvrtki koja, kada je proizvodnja aluminijske ambalaže u pitanju – gigant. Naime, Aluflexpack Grupa (AFP Grupa) koja broji devet tvornica diljem Europe (četiri su u Hrvatskoj) jedan je od vodećih europskih proizvođača visokokvalitetne fleksibilne ambalaže. Spomenuti zlatni omot od Ferrera vjerojatno je njihov i najprepoznatljiviji proizvod.

“Mi smo osamdesetpostotni dobavljači zlatne folije Ferrero Rochera za cijeli svijet. Bilo gdje u Hrvatskoj, pa tako i u Europi, da kupite Ferrero, vjerojatnost je gotovo stopostotna da ćete odmotati aluminijsku foliju koja je proizvedena baš ovdje, u tvornici u Drnišu “, kaže Vicko Kužet, upravitelj pogona u Aluflexpacku, tvrtki koja je nekoć bila poznata kao Tvornica Oplemenjenih Folija – TOF.

AFP Grupa, bivši TOF preuzela je 2003. godine i od tada, nesporno je, tvrtka konstantno bilježi rast. A uskoro, narast će još veća. Naime, u planu je proširenje postojećeg proizvodnog pogona u Drnišu u kojeg će se uložiti čak 65 milijuna eura.

“Tvornica u Drnišu, najveća je u cijeloj grupaciji, eto uskoro postaje još veća. Mislim da je riječ o trenutno trećoj po veličini investiciji u Hrvatskoj, odnosno prvoj ili drugoj koja je financirana iz privatnih sredstava. Ovo je zaista velika investicija, ali mi gotovo svake godine imamo nekakva manja ulaganja, primjerice prošle godine investirana su velika sredstva u novi rezač, uz to smo radili i određene preinake na strojevima ali i unaprjeđivali procese proizvodnje i kvalitete”, ističe Kužet.

Pogon je specijaliziran za proizvodnju vrhunske ambalaže – gotovih proizvoda za kupce diljem svijeta koji su u industrijama kave i čaja, mliječnoj i konditorskoj industriji, industriji za prehranu kućnih ljubimaca, farmaceutskoj industriji te poluproizvoda za ostale tvornice AFP Grupe. Ono što je specifično za tvornicu u Drnišu je da su oni glavni dobavljač za cijelu grupaciju.

“Imamo suradnju s brojnim europskim dobavljačima, ali surađujemo i s lokalnim. Jako smo povezani s tvrtkom Impol-TLM, zapravo sve što oni proizvedu, a tiče se aluminija, mi otkupimo – dodaje Kužet.

Otvorenjem novog pogona, povećat će se i proizvodnja, i to za duplo.

“Što se tiče funkcije strojeva koji će biti u novom pogonu, ona se neće mijenjati. Riječ je doduše o strojevima koji su znatno moderniji od ovih koji su trenutno u tvornici. Možda je najveća promjena u veličini aluminijske role koju stroj, da tako kažem, može progutati. Trenutno su te aluminijske role teške oko tri tone, a novi strojevi, moći će raditi s rolama teškim i do 12 tona. Strojevi koji su u ovom, nazovimo, starom pogonu su automatizirani, novi će imati i robotiku koja će zamijeniti radnike u skladištu” naglašava Kužet.

A kada smo već kod radnika, spomenimo i to da će se otvorenjem novog pogona, otvoriti i nova radna mjesta. “Tvornica zaista bilježi dobre rezultate, gotovo sve što proizvedemo namijenjeno je izvozu. Posla ima i sigurno da ćemo trebati novu radnu snagu, moja pretpostavka je da će se otvoriti još dodatnih 50 mjesta. Trenutno u Drnišu radi 215 ljudi”, govori Kužet.

Komentirajte prvi

New Report

Close