Svjetska banka odobrila Hrvatskoj 75 milijuna eura zajma za zdravstvo

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. svibanj 2014. u 11:38
Thinkstock

Odbor direktora Svjetske banke odobrio je jučer Hrvatskoj odobrio taj kredit, i to na rok od 20 godina, uz četiri godine počeka.

Svjetska banka odobrila je Hrvatskoj zajam od 75 milijuna eura za poboljšanje kvalitete i učinkovitosti zdravstvenih usluga u sklopu Programa za rezultate, priopćeno je danas iz te međunarodne financijske institucije.

Odbor direktora Svjetske banke odobrio je jučer Hrvatskoj odobrio taj kredit, i to na rok od 20 godina, uz četiri godine počeka.

Novi Program za rezultate za zdravstveni sektor ima za cilj poboljšati pristup, kvalitetu i učinkovitost javnih zdravstvenih usluga kroz jačanje upravljačkih kapaciteta u zdravstvu, reorganizaciju strukture i aktivnosti zdravstvenih ustanova, poboljšanje kvalitete zdravstvene zaštite, jačanje preventivnih aktivnosti, te očuvanje financijske održivosti sustava, navodi Svjetska banka.

Program će provoditi će Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi, a nadzirati Ministarstvo financija.

Taj program usklađen je s vladinom Nacionalnom strategijom za zdravstvo od 2012. do 2020. godine, koja kao strateške probleme u sektoru zdravstva identificira slabu povezanost i nedovoljan kontinuitet zdravstvene skrbi na svim razinama sustava, neujednačenu kvalitetu skrbi, nedovoljnu učinkovitost i djelotvornost sustava zdravstva, slabu i neujednačenu dostupnost zdravstvene skrbi diljem regije, te relativno loše pokazatelje zdravlja, posebno one koji se odnose na faktore rizika i zdravstvene navike, navodi se u priopćenju.

Hrvatska je u posljednjih dvadeset godina postigla napredak u poboljšanju učinkovitosti zdravstvenog sustava u smislu zdravstvenih ishoda i zadovoljstva javnosti. Međutim, takvi rezultati imaju visoku cijenu, navode u Svjetskoj banci. Međutim, Hrvatska troši 7,8 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) na zdravstvo, što ju stavlja na vrh popisa u odnosu na nove članice Europske uniji.

U teškom fiskalnom okruženju, hrvatski zdravstveni sustav suočava se s nesrazmjerom između dostupnih javnih resursa, rasta rashoda, te povećanja potreba zbog demografskih i epidemioloških promjena u zemlji, ističe se još u priopćenju.

"Drago nam je što pomažemo hrvatskoj vladi s programom koji će se fokusirati na rezultate, te također doprinijeti ispunjenju hrvatskih zdravstvenih ciljeva kroz povećanje pristupa višoj kvaliteti zdravstvenih usluga, osobito za najsiromašniji dio populacije, te kroz podupiranje pravednije raspodjele raspoloživih sredstava za zdravstvo", rekao je Mamta Murthi, regionalni direktor Svjetske banke za srednju Europu i baltičke zemlje.

Od 1993., kada se Hrvatska pridružila Svjetskoj banci, ta je institucija do sada poduprla 51 operaciju s oko 3,5 milijardi američkih dolara te odobrila 52 darovnice ukupne vrijednosti 70 milijuna dolara.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Jasno, teba plaćati lijekove farmaceutskoj industriji. Za sve druge ne treba biti, a za njih mora. Supruge ministra Lalovca i Mrsića rade u farmaceutskoj industriji, stoga je jasno da će smjer biti zadržan.

New Report

Close