Svinjarima i vinarima 23 milijuna kn pomoći

Autor: Marta Duić , 02. svibanj 2021. u 22:00
Foto: ROBERT ANIĆ/PIXSELL

Potpore se odnose na proizvođače tovnih svinja (3 milijuna) i sektor vinarstva (20 milijuna), a sve kao nastavak kriznih mjera zbog pandemije.

Vlada je na prošlotjednoj sjednici uputila Hrvatskom saboru u drugo čitanje Konačni prijedlog zakona o službenim kontrolama i drugim službenim aktivnostima te Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o veterinarstvu.

Uz to, Vlada je donijela i Odluku kojom je dala suglasnost Ministarstvu poljoprivrede za donošenje tri milijuna kuna vrijednog Programa potpore proizvođačima tovnih svinja zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom.

Provedbom toga programa sanirat će se pretrpljeni gubici, osigurati likvidnost proizvođača i očuvati razina primarne proizvodnje prije pojave pandemije čime će se zadržati postojeća razina zaposlenosti, proizvodnja sirovine za prehrambenu i prerađivačku industriju te spriječiti poremećaj u lancu opskrbe hranom.

Donesena je i Odluka o donošenju Izmjena i dopuna Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023. godine, kojima će se omogućiti nastavak kriznih mjera pomoći sektoru vinarstva u vrijednosti od 20 milijuna kuna.

Time se nastavlja provedba kriznih mjera Destilacija vina u kriznim slučajevima i Potpora za krizno skladištenje vina do 15. listopada.

Za mjeru Destilacija vina u kriznim slučajevima osigurano je deset milijuna kuna i omogućit će destilaciju dva milijuna litara vina, dok se za mjeru Potpora za krizno skladištenje vina dodjeljuje deset milijuna kuna kao potpora za skladištenje četiri milijuna litara vina u trajanju do 60 dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close