Svima na Mediteranu raste prihod od turizma u odnosu na fizičke rezultate

Autor: Marija Crnjak , 27. kolovoz 2022. u 10:20
Hrvatska bi na broj noćenja za par postotaka manji nego u 2019. godini mogla imala porast od 7 posto u ukupnim prihodima/Reuters

Europa se najbrže vraća u igru nakon godina pandemije, pokazuju nacionalne statistike.

Kako pokazuju podaci o turističkom prometu, Europa se najbrže vraća u igru nakon godina pandemije, a nositelj rasta je Mediteran, što pokazuju i nacionalne službene statistike koje pristižu iz vodećih destinacija.

Usto, uz prosječan rast cijena od oko 30 posto, sve mediteranske zemlje bilježe porast prihoda u odnosu na fizičke rezultate. kako je poznato, Hrvatska bi na broj noćenja za par postotaka manji nego u 2019. godini prema procjenama mogla imala porast od 7 posto u ukupnim prihodima, uz iznos od 11,2 milijarde eura.

Snažna potražnja
Snažna potražnja u Grčkoj ove godine povećala je prihod hotela u drugom tromjesečju na 2,05 milijardi eura, što je čak 238,8 posto više u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavio je grčki Zavod za statistiku.

Usluge smještaja zabilježile su najveći porast prometa na otoku Kosu, gdje je ostvareno četiri puta više prihoda nego lani, dok je najmanji rast zabilježen u područnoj jedinici Halkidiki.

Ugostiteljski objekti u Grčkoj u drugom tromjesečju imali su promet od 1,93 milijarde eura što je za 70,2 posto više u odnosu na drugo tromjesečje 2021. godine, s tim da su najveći rast prometa imali kafići i restorani na Santoriniju (275,8 posto).

2

milijarde eura prihoda imali su grčki hotelijeri u drugom kvartalu 2022. godine

Prema podacima statističkog zavoda za lipanj, promet pružatelja turustičkih usluga iznosio je milijardu eura, odnosno za 174,4 posto više u odnosu na lanjski lipanj, dok su ugostitelji imali rast prometa od 56 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Sveukupno u lipnju, poduzeća koja se bave smještajem i hranom i pićem zabilježila su povećanje prometa od 141,4 posto, na 1,2 milijarde eura.

Broj posjetitelja u Španjolskoj u srpnju bio je tek za dva posto manji nego lani u istom mjesecu, uz više cijene od 21 posto u prosjeku. Brojke su za 61 posto bolje nego lani, a u svoja omiljena ljetovališta u Španjolskoj vratili su se na brojke iz 2019. godine Britanci koji čine 17 posto ukupnog broja gostiju. Drugi najbrojniji španjolski gosti su Nijemci, potom Francuzi.

Španjolci vratili Britance
Turska je u prvih sedam mjeseci privukla preko 23 milijuna međunarodnih posjetitelja, što je samo u srpnju skok od 53 posto u odnosu na lani. Međunarodni dolasci skočili su im na 6,67 milijuna u srpnju, uglavnom zahvaljujući bogatim ruskim turistima koji ove godine nisu mogli letjeti u većinu europskih zemalja, no skočio je značajno i broj njemačkih i britanskih posjetitelja.

Nijemci su činili najveći udio stranih posjetitelja u Turskoj u razdoblju od siječnja do srpnja, s gotovo 3 milijuna dolazaka, što je porast od 137,36 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Slijede ih Rusi s 2,1 milijun dolazaka i Britanci s 1,8 milijuna dolazaka. Dakako u ukupnu statistiku ulazi i značajn broj turskih državljana koji rade vani. U ministarstvu turizma Turske očekuju u ovoj godini prihod od 37 milijardi dolara, na 47 milijuna turista.

“Brojke u srpnju bile su jake, kao i u kolovozu. Kada pogledamo trenutne rezervacije, broj letova i sjedala od strane turoperatora za rujan, listopad i studeni, čini se da će ciljevi biti postignuti”, rekao je Bulent Bulbuloglu, potpredsjednik Federacije turskih hotelijera.

Komentirajte prvi

New Report

Close