“Svima bih preporučio da se okušaju u radu izvan Hrvatske”

Autor: Lucija Špiljak , 28. travanj 2021. u 13:29
Portal Your Europe predstavljen u Hrvatskoj/PD

Hrvatska je u utorak bila domaćinom digitalne turneje za portal Your Europe, na kojoj su se sudionici osvrnuli na prava i mogućnosti rada u Europi.

U nekom trenutku života svatko dobiva priliku, ali i želju okušati se u radu u inozemstvu. Nažalost, u Hrvatskoj je to silom prilika češće posljedica potrebe nego želje, no mladi ipak sve više danas razmišljaju o iskustvu života, rada i studiranja vani.

Najčešće je riječ o nekoj od zemalja članica Europske unije jer se vodimo idejom da EU tržište nudi prilike za stvaranje, postizanje i širenje životnih ciljeva i planova. Premda to u teoriji zvuči utopijski, potrebno je pomno proučiti najvažnije informacije prije nego zakoračimo preko granice.

S tim je ciljem pokrenut i portal Your Europe (youreurope.eu) koji predstavlja jedinstveni digitalni pristupnik EU za građane i tvrtke, te koji pomaže u pronalasku europskih i nacionalnih internetskih izvora sa svim relevantnim informacijama potrebnima za život, rad, studiranje ili poslovanje bilo gdje u EU. Osim na engleskom, dostupan je i na lokalnim jezicima.

Hrvatska je u utorak bila domaćinom digitalne turneje za portal Your Europe, na kojoj su se sudionici osvrnuli na prava i mogućnosti rada u Europi, što je između ostalog uključivalo i teme poput slobode kretanja, profesionalnih i osobnih administrativnih zahtjeva, prekograničnog rada, financiranja poslovanja…

Na virtualnoj turneji sudjelovali su i mladi koji su imali priliku živjeti, studirati ili raditi u inozemstvu. Među njima je mladić Ivan Ćosić, inače podrijetlom iz Kanade, koji se 2012. godine najprije preselio u Francusku, a u Hrvatskoj živi oko pet godina, gdje danas radi kao savjetnik za digitalni marketing u ugostiteljskoj industriji.

“Vani dobivaš priliku za umrežavanje i naučiš više o poslu izvan granica svoje zemlje. Svima bih preporučio da se okušaju u radu izvan Hrvatske”, poručio je Ćosić.

Uz iskustva koja je podijelio, dodao je kako su u Kanadi ljudi navikli na način rada “od jutra do sutra”, dok je u Francuskoj već u prvom tjednu doživio opušteniju atmosferu i ručak u trajanju od dva sata, bez pritiska oko rokova pa je zanimljivo vidjeti i takve razlike u pristupu i organizaciji posla i radnog dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close