Švicarska narodna stranka protiv pomoći Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. siječanj 2013. u 13:13
Ilustracija / thinkstock

“Švicarska narodna stranka (SVP) jasno odbacuje svaku novu uplatu u Kohezijski fond, rezultat ulaska Hrvatske u EU, smatrajući da za njih nema nikakvih opravdanja”, priopćila je ta populistička stranka desnice.

Švicarska narodna stranka, najveća u parlamentu, ocijenila je u četvrtak, reagirajući na zahtjev predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa, da Švicarska ne bi trebala financijski pomagati Hrvatskoj, koja ulazi u EU 1. srpnja 2013. "Švicarska narodna stranka (SVP) jasno odbacuje svaku novu uplatu u Kohezijski fond, rezultat ulaska Hrvatske u EU, smatrajući da za njih nema nikakvih opravdanja", priopćila je ta populistička stranka desnice.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso uputio je 21. prosinca prošle godine pismo švicarskoj predsjednici Eveline Widmer-Schlumpf u kojem se zauzeo da Bruxelles i Bern "što je moguće prije" počnu pregovore o švicarskom financijskom doprinosu za Hrvatsku. "Komisija bi željela početi pregovore o švicarskom financijskom doprinosu za Hrvatsku", kaže Barroso u pismu, koje je u četvrtak objavilo švicarsko ministarstvo vanjskih poslova.

Bern financijski pomaže državama središnje i istočne Europe koje su u EU ušle 2004. i 2007. Do sada je u te svrhe izdvojio više od milijardu eura. EU bi želio da Švicarska obnovi taj aranžman koji je istekao u lipnju. "Unija pridaje veliku važnost nastavku te velikodušne solidarnosti", istaknuo je Barroso. Ta financijska pomoć "temeljna je sastavnica naših jako intenzivnih odnosa sa Švicarskom i sudjelovanja vaše zemlje na proširenom europskom tržištu."

Barroso želi da to pitanje bude tema idućeg sastanka švicarskih i europskih predstavnika predviđenog za 29. siječnja. SVP je ocijenio da bi, kada bi Švicarska na to pristala, to bilo kao da "potpisuje kolonijalni ugovor" i da "pristaje na ucjenu". SVP smatra da je švicarska vlada već učinila previše ustupaka Europskoj uniji. Švicarska nije članica Europske unije, ali je članica Europskog udruženja slobodne trgovine (EFTA), a odnose s EU-om regulirala je nizom sektorskih bilateralnih ugovora. EU je u prosincu ocijenio da je taj model odnosa "stigao do svojih granica i da bi ga trebalo preispitati."

SVP je ocijenio da aktualni bilateralni ugovori s EU-om izazivaju brojne probleme, primjerice na području slobodnog kretanja ljudi i Schengena, koje švicarska vlada treba "napokon iznijeti" Bruxellesu. Vlada prema tome "ni u kojem slučaju" ne smije odgovoriti na zahtjeve EU-a jer Švicarska ne treba nove ugovore s EU-om, smatra stranka.

Komentirajte prvi

New Report

Close