Svećenici će morati prijaviti ako čuju da će netko prekršiti zakon

Autor: Poslovni.hr , 31. listopad 2012. u 11:46
llustracija / PXL

Iako ispovjedna tajna ostaje, svećenici, odnosno ispovjednici koji imaju saznanje da će neko kazneno djelo tek biti počinjeno morat će to i prijaviti.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić predstavio je na današnjoj sjednici Vlade izmjene i dopune Kaznenog zakona, piše Večernji list.

Neke od najvažnijih izmjena jesu da posjedovanje droge za vlastite potrebe više neće biti kazneno djelo, nego će biti prekršajno djelo, što ne znači da će počinitelji izbjeći kaznu.Tako će onima koji posjeduju drogu za vlastite potrebe od sada prijetiti novčana kazna od pet do 20 tisuća kuna i moći će se izreći mjera liječenja.

Novi Kazneni zakon predviđa i uvođenje jače kaznenopravne zaštite djece. Posebno za kaznena djela seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece. Ministar Miljenić je objasnio da je novost i da obitelj mora prijaviti članove obitelji ako imaju spoznaja da su počinili kazneno djelo na štetu djeteta.
Velika novost je da, iako ispovjedna tajna ostaje, svećenici, odnosno ispovjednici koji imaju saznanje da će neko kazneno djelo tek biti počinjeno morat će to kazneno djelo koje se planira i prijaviti. Isto vrijedi i za odvjetnike, piše list.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Komentari (3)
Pogledajte sve

pami smo se u godinu dana ove vlade vratili ravno u doba staljinizma..

E koje li g_luposti… Dakle, ispovjedna tajna ostaje, ali ju svećenici moraju otkriti. [emo_zacudjen] Pa valjda je sve što se kaže na ispovijedi ispovjedna tajna.
Pa čak i ako su mislili da su dužni otkriti samo najave zločina, to je opet potpuno g_lupo. Čak i da je netko imao namjeru povjeriti se svećeniku na taj način, nakon ovog zakona sigurno više neće.
A što npr. kada čovjek kaže da će nešto napraviti, svećenik ga razuvjeri, ali ne može biti siguran da ga je uspio do kraja razuvjeriti? Što bi onda trebao napraviti i kako će mu se taj čovjek ikada više obratiti s povjerenjem?
Koja je uopće korist ovog propisa? Ovo može donijeti samo netko tko se nikada nije ispovjedio.

P.S. Poslovni, ne mogu vjerovati da vam je g_lupost i g_lupo na popisu nedopuštenih riječi. Još jednom ste dokazali Einsteinovu poznatu izreku “Dvije stvari su beskonačne. Svemir i ljudska g_lupost. Za svemir nisam siguran.”

sreća da kukurikavci ne idu na ispovijed, oni se uzdaju u tajne službe

New Report

Close